Android, gjenden dhjetëra mijëra aplikacione me malware: alarmi i studiuesve

Me një postim të publikuar në blogun zyrtar, studiuesit e Bitdefender njoftuan zbulimin e dhjetëra mijëra aplikacioneve të prekura nga një fushatë malware që dyshohet se filloi gjashtë muaj më parë.

Studiuesit besojnë se malware në fjalë ka lulëzuar i pashqetësuar për një kohë të gjatë, duke i shpëtuar teknologjive të zbulimit.

Në përgjithësi, deri më sot janë zbuluar 60,000 aplikacione që përmbajnë adware, por hulumtimi tregon se “ndoshta ka shumë më tepër atje”.

Malware në fjalë do të kishte qenë aktiv që nga tetori 2022 dhe është i rrezikshëm pasi ndoshta do të kishte kaluar i pashqetësuar dhe i pazbuluar pa një teknologji të re zbulimi.

Në disa raste, aplikacionet e infektuara paraqiteshin si VPN të rreme, në të tjera si versione pa reklama të aplikacioneve si YouTube dhe TikTok, ndërsa në raste të tjera pretendonin se ishin lojëra me veçori ekskluzive të zhbllokuar.

Ajo që e bën virusin të dukshëm menjëherë është fakti se pasi të instalohet aplikacioni, shfaqet një mesazh gabimi që thotë se aplikacioni nuk është i disponueshëm në rajonin tuaj dhe për këtë arsye kërkohet çinstalimi. Pavarësisht konfirmimit, megjithatë, aplikacioni mbetet rregullisht në smartphone edhe nëse nuk është i pranishëm në ekranin bazë.

Malware vepron në një mënyrë shumë të thjeshtë: kur përdoruesit hapin aplikacionin, ata ridrejtohen në një faqe reklamimi krejtësisht të rastësishme ndërsa kërkojnë në Google përmes shfletuesit të integruar. Kjo teknikë gjithashtu lejon përhapjen e trojanëve bankar dhe ransomware.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/06/09/android-gjenden-dhjetera-mijera-aplikacione-me-malware-alarmi-i-studiuesve/