Amazon Alexa përmirësohet me AI gjeneruese

Gjatë eventit të mbrëmshëm, Amazon zbuloi edhe Alexa-n e re. Asistenti personal, i integruar në pajisjet Echo dhe Fire TV, ofron veçori të reja që thjeshtojnë ndërveprimin e përdoruesit. Kompania e Seattle ka përditësuar modelin e gjuhës për të përfituar sa më shumë nga inteligjenca artificiale gjeneruese.

Karakteristikat e reja të AI për Alexa
Karakteristikat e reja do të jenë të disponueshme gradualisht gjatë muajve të ardhshëm. Ato që përdorin inteligjencën artificiale gjeneruese janë ende në zhvillim, kështu që qasja fillimisht do të rezervohet për përdoruesit amerikanë. Ata ndoshta do të mbërrijnë në Itali gjatë vitit 2024 (gjithashtu në Echo e parë të 2014).

Një nga veçoritë që do të jetë e aksesueshme edhe nga përdoruesit italianë deri në fund të vitit është Call Translation. Gjatë një telefonate audio ose video me aplikacionin celular ose Echo Show, Alexa do të përkthejë në kohë reale (10 gjuhë mbështeten). Call Captioning ju lejon të lexoni titrat e thirrjeve.

Dy veçori të tjera të reja kanë të bëjnë me miniaplikacionet, kështu që ato do të jenë të përdorshme në Echo Shows. Miniaplikacioni Top Connections tregon kontaktet tuaja të preferuara, ndërsa miniaplikacioni i Veprimeve të Shpejta ju lejon të përdorni operacionet më të shpeshta. Veçoritë Eye Gaze (kryerja e operacioneve me shikimin tuaj) në tabletin Fire Max 11 dhe Alexa Emergency Assist (thirrjet e urgjencës me abonim) nuk do të jenë të disponueshme në Shqiperi.

Për të aktivizuar veçoritë që përdorin inteligjencën artificiale gjeneruese (vetëm në Shtetet e Bashkuara), thjesht thoni komandën “Alexa, le të bisedojmë”. Kështu do të përdoret modeli i ri i AI i cili ju lejon të keni një bisedë më të natyrshme, personale dhe kontekstuale.

Duke përdorur sensorët e pajisjes, Alexa mund të fillojë një bisedë pa “fjalë zgjuar” dhe të kuptojë gjuhën e trupit (jo vetëm kontaktin me sy). Asistenti gjithashtu mund t’u përgjigjet pyetjeve të njëpasnjëshme, duke kujtuar përgjigjet e mëparshme, të tilla si ChatGPT, Bing Chat dhe Google Bard.

Modeli i ri i AI ju lejon gjithashtu të ndryshoni kadencën dhe tonin e zërit të asistentit, bazuar në emocionin e përcjellë nga përgjigjet e përdoruesit. Në praktikë, Alexa është bërë më njerëzore.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/09/21/amazon-alexa-permiresohet-me-ai-gjeneruese/