AI: Sipas Bill Gates, Amazon dhe Google janë në rrezik

Edhe Bill Gates la disa komente interesante mbi inteligjencën artificiale dhe marrëdhëniet e ardhshme të gjigantëve të teknologjisë me zgjidhje të tilla të avancuara. Ndërsa OpenAI flet për nevojën për të qeverisur “superinteligjencën”, duke pasur frikë nga pasojat e një qasjeje të pakoordinuar midis kompanive në këtë sektor, ish-CEO i Microsoft flet për rreziqet që Amazon dhe Google përballojnë në zhvillimin e sistemeve gjithnjë e më të aftë dhe performuese të AI, duke thënë gjithashtu se çfarë janë kushtet për të fituar “Sfidën e AI”.

Bill Gates flet për AI
Idetë e sipërmarrësit të njohur amerikan janë të qarta: për të fituar këtë “ndeshje” duhet të krijosh një agjent personal dixhital të aftë për të kryer një mori detyrash, nga gjenerimi i teksteve te kërkimet online, duke kaluar përmes krijimit të imazheve. Megjithatë, aftësitë e jashtëzakonshme të një AI të ngjashme do t’i bëjnë Google dhe Amazon të padobishëm: “Kushdo që fiton këtë agjent personal do të bëhet lojtari i referencës, sepse nuk do të keni më nevojë të shkoni në një faqe kërkimi, as nuk do të jetë e nevojshme të përdorni një faqe produktiviteti dhe as nuk do të kemi më nevojë për Amazon, “tha Bill Gates.

Duke hyrë në detaje, për bashkëthemeluesin e gjigantit Redmond, asistentit në fjalë do t’i duhet të kuptojë nevojat e përdoruesve dhe t’i ndihmojë ata të kryejnë aktivitete që në kushte normale do të kërkonin shumë më shumë orë punë. Në fund, ka një shans 50/50 që fituesi i ardhshëm i sfidës së AI të jetë një startup ose një gjigant teknologjik, me kompani si Microsoft dhe Inflection.AI të vëzhguara nga afër nga vetë Bill Gates.

Do të duhet ende shumë kohë përpara se të shohim në veprim këtë agjent dixhital të së ardhmes, është e qartë: ChatGPT po bën një punë të shkëlqyer sot, duke e bërë inteligjencën artificiale një temë në buzët e të gjithëve, por a është me të vërtetë mjeti përfundimtar?


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/05/23/ai-sipas-bill-gates-amazon-dhe-google-jane-ne-rrezik/