AI: Elon Musk zbret në fushë me X.AI dhe sfidon OpenAI

Elon Musk zbret fushën e inteligjencës artificiale. E bën këtë me X.AI, një kompani e inkorporuar zyrtarisht më 9 mars 2023, sipas të dhënave të biznesit të Nevada. Qëllimi i kompanisë nuk është specifikuar në dokument. Por tani është e qartë se synon të nisë një start-up të ri të inteligjencës artificiale për të konkurruar me OpenAI, organizatën përgjegjëse për modelet Gpt dhe Dall-e si dhe krijuesin e ChatGpt.
Elon Musk kërkon fonde për fillimin e ri të AI
Realiteti i ri mund të jetë arsyeja pse Musk kohët e fundit bleu 10,000 GPU dhe punësoi studiues dhe inxhinierë të AI (Igor Babuschkin dhe Manuel Kroiss). Tani ai do të negocionte me disa investitorë në SpaceX dhe Tesla për të investuar në kompaninë e re, emri i së cilës ngjan me atë të X Corporation, kompania mbajtëse në të cilën është shkrirë edhe Twitter. “Disa njerëz po investojnë në të. Është e vërtetë dhe ata janë të emocionuar për këtë”, konfirmoi një burim për Financial Times.

Twitter do të jetë përshpejtuesi i super aplikacionit X
Në shkurt, faqja e lajmeve të teknologjisë Information tha se u ishte drejtuar studiuesve për një laborator të ri kërkimor të AI. Përpjekje që mund të jenë pjesë e ambicieve më të mëdha të Musk për të krijuar një super aplikacion. Themeluesi i Tesla ka kohë që ka folur për krijimin e një “aplikacioni për gjithçka” të quajtur X. Ai parashikoi që Twitter do të ishte një “përshpejtues” për krijimin e X.

Kritikat e Musk ndaj OpenAI pas largimit nga bordi në 2018
Pavarësisht kësaj, kujtohet se Musk ishte mes studiuesve dhe udhëheqësve të industrisë së teknologjisë muajin e kaluar, të cilët u bënë thirrje zhvilluesve të ndalonin trajnimin e modeleve të fuqishme të AI që mund të rezultojnë kundërproduktive për njerëzimin, një skenar i Terminatorit. Por Musk ishte gjithashtu i përfshirë në krijimin e OpenAI: ai ndihmoi në themelimin e organizatës në vitin 2015 me qëllim të promovimit dhe zhvillimit të inteligjencës artificiale “miqësore” në mënyrë që njerëzimi të përfitonte prej saj dhe shërbeu si bashkëpresident i saj së bashku me Sam Altman, CEO aktual. Ai u largua nga bordi në vitin 2018 dhe që atëherë ka kritikuar organizatën, duke pretenduar se nuk funksionon më si një organizatë jofitimprurëse. Jo vetëm kaq, ai shprehu shqetësimin se po “trajnon AI për të qenë zgjuar” dhe tha se kontrollohet efektivisht nga Microsoft (ai ka investuar 10 miliardë dollarë në OpenAI). Si kundërpërgjigje, Altman e quajti atë një “hov”.

SpaceX, ok nga autoritetet amerikane për lëshimin e raketës Starship
Ndërkohë, Administrata Federale e Aviacionit Amerikan dha një licencë të shumëpritur dje, më 14 prill, duke lejuar SpaceX të lëshojë për herë të parë raketën e saj Starship në orbitë, duke i hapur rrugën një fluturimi testues kritik për objektivat e kompanisë në hapësirë. “Pas një procesi gjithëpërfshirës të vlerësimit të licencës, FAA ka përcaktuar se SpaceX plotëson të gjitha kërkesat e sigurisë, mjedisit, integrimit të hapësirës ajrore dhe përgjegjësisë financiare,” tha FAA në një deklaratë, duke shtuar se licenca është e vlefshme për pesë vjet. Nisja, nga objektet e raketave Starbase të SpaceX në Boca Chica, Teksas, ishte planifikuar për të hënën, më 17 prill, por Musk tashmë ka thënë se mund të vonohet me tre ditë: “Ne nuk e dimë saktësisht se kur do të fluturojë,” tha ai. .


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/04/15/ai-elon-musk-zbret-ne-fushe-me-x-ai-dhe-sfidon-openai/