A po spiunon Kina-Britaninë përmes një aplikacioni? “Mikroçipet përbëjnë një kërcënim serioz”

Kina mund të spiunojë këdo në Mbretërinë e Bashkuar përmes frigoriferëve inteligjentë të kontrolluar nga aplikacionet, llambave dhe pajisjeve të tjera, paralajmëroi dje, përmes një raporti të shkruar nga Charles Parton: dokumenti i publikuar nga konsulenca me bazë në Uashington Ooda thotë se qeveria e Mbretërisë së Bashkuar duhet të bëjë diçka. para se të jetë tepër vonë.

Cfare ndodhi?
Mikroçipet e vendosura në makina dhe pajisje shtëpiake përbëjnë një kërcënim “të gjerë” për sigurinë kombëtare, sepse Kina mund t’i “armatizojë” ata për të spiunuar miliona britanikë. “Modulet” gjenden gjithashtu në laptopë, altoparlantë të aktivizuar me zë, orë inteligjente, matësa inteligjentë të energjisë, kamera të ziles së dyerve, kamera të trupit të policisë, ATM, makina, madje edhe vaska. Teknologji të tilla mbledhin të dhëna dhe mund t’i dorëzohen qeverisë kineze nëse kërkohet.

Paralajmërimi
I shkruar nga një ish-diplomat në Pekin, Charles Parton, raporti paralajmëron: “Është koha për t’u zgjuar: vendet e lira dhe të hapura duhet të ndalojnë modulet e prodhimit kinez nga zinxhirët e tyre të furnizimit sa më shpejt të jetë e mundur.”

Sipas raportit, tre kompani kineze – Quectel, Fibocom dhe China Mobile – dominojnë 54% të tregut global të pajisjeve inteligjente.

Doli këtë muaj se shërbimet e sigurisë kishin çmontuar makinat ministrore dhe kishin gjetur të paktën një nga pajisjet, duke shkaktuar frikën se Kina mund të gjurmonte të gjithë nga kryeministri e deri te ai.

Në vitin 2020, qeveria tha se do të hiqte teknologjinë Huawei nga infrastruktura celulare e Britanisë deri në vitin 2027 mes frikës së spiunazhit.

Kryetarja e Komitetit të Punëve të Jashtme, Alicia Kearns, tha për Daily Telegraph: “Për shkak se ato janë të pranishme në shumë nga objektet tona të përditshme, rreziku që dikush t’i përdorë ato si armë është i madh.”

Deputeti Tory Kearns shtoi: “Ata mund të gjurmojnë dikë dhe të kuptojnë se ku do të jetë Kryeministri, për shembull, dhe ky do të ishte informacion i dobishëm për terroristët.”


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/01/24/a-po-spiunon-kina-britanine-permes-nje-aplikacioni-mikrocipet-perbejne-nje-kercenim-serioz/