A e prish baterinë e smartfonit tuaj karikimi i shpejtë?Zbuloni të vërtetën

Gjatë muajit mars tashmë ju kemi ofruar disa këshilla për të përmirësuar autonominë e telefonit tuaj inteligjent, duke identifikuar shkaqet e konsumit të mundshëm të tepërt të tij dhe duke zbuluar disa “mashtrime” të dobishme për të lejuar që bateria të zgjasë edhe disa orë. Tani, megjithatë, le t’i përgjigjemi një pyetjeje tjetër që me siguri do t’i kenë bërë vetes shumë entuziastë të telefonave celularë dhe teknologjisë: a e përkeqëson karikimi i shpejtë baterinë e telefonit?

E vërteta rreth karikimit të shpejtë
Prej disa kohësh në rrjet flitet për rreziqet e mundshme të karikimit të shpejtë, i cili tashmë ka arritur shpejtësi të paimagjinueshme vetëm dy vjet më parë. Ne kemi njohur opsionin Quick Charge të Qualcomm, teknologjinë Fast Charge të Samsung, Dash Charge të OnePlus, SuperVOOC të OPPO, por sot janë mbi të gjitha Xiaomi dhe Realme ato që dominojnë skenën.

Nga vijnë shqetësimet? Nga gjenerimi i nxehtësisë nga kërkimi i shpejtë, i cili në fakt mund të shkaktojë dëmtim të baterisë dhe pjesëve të tjera të brendshme të telefonit, dhe nga jetëgjatësia e shkurtuar e Li-ionit, ndërsa sa më shumë cikle kalojnë qelizat, aq më shumë ato degradohen dhe më shpejt zvogëlon kapacitetin maksimal.

E vërteta, megjithatë, është se sot karikimi i shpejtë është shumë i sigurt. Në fakt, shumica e telefonave inteligjentë modernë që mbështesin “karikimin super të shpejtë” kanë sensorë të integruar të temperaturës për të rregulluar temperaturën gjatë karikimit, duke parandaluar mbinxehjen dhe dëmtimet përkatëse. Përveç kësaj, teknologjitë e karikimit të shpejtë janë krijuar në mënyrë që shpejtësia të ulet pasi bateria të arrijë një nivel të caktuar ngarkimi, duke parandaluar mbingarkimin e qelizave.

Së fundi, në anën e softuerit, ka zgjidhje të tilla si karikimi adaptiv – i cili kupton zakonet e përdoruesit dhe rregullon shpejtësinë në përputhje me rrethanat – të zhvilluara posaçërisht me qëllimin e përdorimit të funksionit pa pengesa ose dyshime për mirësinë e tij.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/04/03/a-e-prish-baterine-e-smartfonit-tuaj-karikimi-i-shpejtezbuloni-te-verteten/