5 gabime që nuk duhet të bëni nëse keni një iPhone

Teknologjia e lartë ka “kosto” që duhen respektuar nëse nuk duam të rrezikojmë funksionimin e duhur të saj: ata që kanë një iPhone duhet të kenë kujdes se si përdoret pavarësisht modelit. Është e qartë se ato më moderne dhe performuese kanë probleme më pak kritike, por pikat që do të rendisim vlejnë për të gjitha modelet, nga më të rejat tek ato më të vjetrat: këtu janë pesë gabimet më të zakonshme që duhen shmangur.

Mos përdorni Face ID
Le të fillojmë duke shpjeguar se iPhone-ët më modernë (nga modeli X e tutje), në vend të aksesit manual me emrin e përdoruesit dhe fjalëkalimin, kanë zhvilluar një teknologji që me njohjen e fytyrës të fytyrës suaj ju lejon të përdorni një aplikacion dhe jo në llogarinë tuaj bankare. Epo, përveç shpejtësisë me të cilën kryhet operacioni, është një metodë shumë më e sigurt dhe më efektive kundër hakerëve. Në fakt, duke futur manualisht kredencialet për të hyrë, mund të jeni të pafat (rrallë, por duhet theksuar) dhe të goditeni gjatë hyrjes në zonën tonë të rezervuar. Apple ID, nga ana tjetër, shmang phishing dhe mashtrime të tjera: nuk ka asnjë rast të dokumentuar në botë që njohja e fytyrës të jetë “klonuar”, e cila është me të vërtetë metoda më efektive për të hyrë në të dhënat tona të ndjeshme. Prandaj, është e gabuar të mos përdorni funksionin dhe të kufizoheni në shtypjen, ose thjesht të ruani emrin e përdoruesit dhe fjalëkalimin në smartphone tuaj.

Asnjëherë mos e fikni iPhone tuaj
Ja një temë e diskutueshme që është shumë e debatuar mes ekspertëve: a duhet të fiken iPhone apo jo? Nëse është shumë e vërtetë që pajisja fiket dhe rindizet sa herë që do të bëhet një përditësim, këto sigurisht që nuk lëshohen në baza ditore. Me kalimin e kohës, bateria mund të pësojë konsum më të shpejtë dhe mbi të gjitha, fikja dhe rinisja e saj pastron kujtesën e përkohshme të celularit (cache) duke favorizuar procese më të shpejta dhe më pak të ngadalta. Me pak fjalë, jo domosdoshmërisht çdo ditë, por do të ishte një zakon i mirë që herë pas here të fikni dhe rindizni pajisjen tuaj, është gabim të mos e bëni kurrë (dhe modaliteti i aeroplanit nuk është i njëjtë me fikjen).

Mos kryeni ciklet e duhura të rikarikimit
Siç shpjegon Apple, “një bateri e zakonshme është projektuar për të mbajtur deri në 80 për qind të kapacitetit të saj origjinal pas 500 cikleve të plota të karikimit, duke funksionuar në kushte normale”. Përveç teknikave, këshillat e ekspertëve janë mbi të gjitha dy: shmangni gjithmonë shkarkimin e baterisë duke e lënë pajisjen të shkojë, si të thuash, derisa të fiket (0%) ose të keni një përqindje shumë të ulët dhe të mos rikarikoni. nëse pajisja është mbi 50% të aftësive të saj. Në këtë mënyrë ne do të mund t’i japim një “jetë” më të madhe baterisë sonë litium. Për dy vitet e fundit, Apple ka qenë gjithashtu duke optimizuar me opsionin “optimized loading” që redukton konsumimin e baterisë.

Mos i pastroni iPhone-ët
Mund të duket e parëndësishme, por telefoni juaj duhet të pastrohet shumë shpesh si për arsye të higjienës personale për të eliminuar bakteret, mikrobet dhe viruset, por edhe për të parandaluar që pluhuri dhe armiqtë e tjerë të jashtëm të dëmtojnë altoparlantët duke penguar funksionimin e duhur të pajisjes. Ndodh shpesh në verë që kripa e detit ose pak papastërti të depozitohen në pjesën e jashtme të altoparlantit të vendosur në krye, atë që na bën të komunikojmë me bashkëbiseduesin tjetër. Ka shumë përdorues që, pavarësisht nga shërbimi online i Apple, nuk kanë mundur ta zgjidhin problemin që shpesh kërkon ndihmë në dyqan. Me peceta që nuk kalojnë 70% alkool, për shembull, çdo depozitim pluhuri e kështu me radhë mund të shmanget dhe iPhone juaj do të funksionojë siç duhet.

Mos bëni përditësime të softuerit
E fundit, por jo më pak e rëndësishmja, është krejtësisht e gabuar të mos kryeni përditësimet që kompania Cupertino lëshon periodikisht: duhet të shkoni te Settings-General-Software Update dhe të kontrolloni nëse jeni të përditësuar me të fundit ose nëse ka qenë lëshuar një të re. Pse duhet të bëhen? Si për të përmirësuar performancën e përgjithshme dhe për të korrigjuar disa gabime para-ekzistuese, por edhe për të eliminuar gabimet e mundshme që kanë hyrë në sistem dhe mund të vjedhin të dhëna të ndjeshme duke shkelur privatësinë. Kjo është arsyeja pse është e një rëndësie thelbësore të kontrolloni, qoftë edhe çdo ditë, nëse përditësimet e reja janë lëshuar.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/03/23/5-gabime-qe-nuk-duhet-te-beni-nese-keni-nje-iphone/