Zbulimi i ChatGPT, AI revolucionare midis rreziqeve dhe përfitimeve

OpenAI më në fund po bëhet “mainstream” dhe periudha dyvjeçare 2022-2023 mund të jetë vendimtare për të bërë më të dukshme potencialin e inteligjencës artificiale për publikun, madje edhe për ata që nuk i janë qasur kurrë këtij mjeti me njohuri të plotë të fakte.
Organizata jofitimprurëse e themeluar nga Elon Musk dhe Sam Altman ka prezantuar ngadalë teknologji revolucionare të llojeve të ndryshme: mbi të gjitha kujtojmë DALL-E, AI që gjeneron imazhe nga inputet tekstuale, një alternativë ndaj Midjourney dhe Stable Diffusion po aq të famshme. .
Tani është koha për ChatGPT, një inteligjencë artificiale që kohët e fundit është shpopulluar në rrjetet sociale, duke arritur një milion përdorues në vetëm pesë ditë. Por çfarë është saktësisht dhe si funksionon? Cilat janë rreziqet dhe përfitimet e kësaj AI?

Shkrimi bëhet më i lehtë
ChatGPT është një chatbot i bazuar në GPT-3.5, një model gjuhësor që prodhon tekste të ngjashme me gjuhën natyrore njerëzore falë mësimit të thellë, pra mësimit të makinerive përmes rrjeteve nervore artificiale me shtresa.

Në rastin konkret të ChatPGT, është në të vërtetë RLHF ose Mësimi i Përforcimit nga Human Feedback, i cili mund të përkthehet thjesht në të mësuarit përforcues me reagime njerëzore; E thënë thjesht, AI mëson aftësinë për të gjeneruar përgjigje të kënaqshme për njerëzit duke biseduar me ta.
Ne patëm një demonstrim të kësaj teknologjie revolucionare të krijuar nga OpenAI në bisedën tonë të jashtëzakonshme me ChatGPT, në të cilën ishte pikërisht AI që e drejtoi bisedën me përgjigje çuditërisht të thella. Është e natyrshme të mahnitesh me aftësinë e saj për t’u përgjigjur kaq gjithëpërfshirëse, veçanërisht duke pasur parasysh aftësinë e saj të jashtëzakonshme për të përpunuar fjali pothuajse të përsosura në shumë gjuhë – sigurisht, ajo shkëlqen në anglisht.

Në praktikë, çdo kërkesë që i bëhet AI-së pranohet: ju duhet të shkruani një ese mbi Traktatin e Versajës, por nuk ju pëlqen historia? ChatGPT vjen në shpëtimin tuaj. Dëshironi një program stërvitjeje në shtëpi për t’ju mbajtur në formë? Nuk ka problem: ChatGPT krijon një plan stërvitjeje të ndarë në mënyrë adekuate në disa ditë, në varësi të preferencave tuaja, duke balancuar ushtrimet dhe duke ofruar zgjidhje të ndryshme (natyrisht, këshilla është gjithmonë të mbështeteni tek specialistët e sektorit për t’iu qasur siç duhet aktivitetit fizik).

Ose, nëse doni të krijoni një faqe interneti dhe nuk jeni të mirë në programim, ChatGPT ndërton një bazë kodi me të cilën mund të punoni.
Por si u përgjigjet pyetjeve të përdoruesve? Sipas të dhënave të mbledhura nga Universiteti Stanford, GPT-3.5 ka 175 miliardë parametra dhe është trajnuar në 570 gigabajt tekst: kjo është njëqind herë më shumë të dhëna se paraardhësi i tij GPT-2.

Prandaj, ndryshimi drastik i modelit e bëri GPT-3.5 të aftë për të kryer detyra për të cilat as nuk ishte trajnuar, si përkthimi i fjalive nga anglishtja në frëngjisht, duke tejkaluar modelet e trajnuara në mënyrë eksplicite për të zgjidhur detyrat përkatëse në disa situata.

Me trajnime të përforcuara, ChatGPT ngrihet në mënyrë autonome në një nivel më të lartë se sistemet e ngjashme, duke arritur të shkruajë paragrafë dhe faqe të tëra me përmbajtje, falë analizës së përpiktë edhe të diskutimeve në Reddit, të dobishme për arritjen e një shkrimi më njerëzor.

Kjo qasje është jashtëzakonisht inovative, siç ilustron hulumtimi “Trajnimi i modeleve gjuhësore për të ndjekur udhëzimet me reagime njerëzore”.
Punimi shpjegon në mënyrë gjithëpërfshirëse se “kjo punë është e motivuar nga qëllimi ynë për të rritur ndikimin pozitiv të modeleve të mëdha gjuhësore duke i trajnuar ata të bëjnë atë që një grup i caktuar njerëzish dëshiron që ata të bëjnë. […] Rezultatet tona tregojnë se teknikat tona tregojnë premtim për t’i bërë modelet gjuhësore më të dobishme, të vërteta dhe të padëmshme. Zgjerimi i modeleve gjuhësore nuk i bën ato në thelb më të mira në ndjekjen e qëllimit të një përdoruesi. Për shembull, modelet e mëdha gjuhësore mund të gjenerojnë rezultate të pavërteta, toksike ose thjesht jo të dobishme për përdoruesin Me fjalë të tjera, këto modele nuk janë në përputhje me përdoruesit e tyre.”

Rreziqet dhe përfitimet e ChatGPT
Midis nëntorit 2022 dhe këtyre ditëve të para të 2023 ne jemi dëshmitarë të një bumi të popullaritetit të ChatGPT në TikTok, Instagram Reels, Facebook dhe platforma të tjera sociale, aq sa disa realitete po vrapojnë për t’u mbuluar.

Aftësia e ChatGPT për të koduar dhe korrigjuar gabimet është refuzuar nga forumi i Stack Overflow, ku shumë përdorues janë përpjekur t’u përgjigjen pyetjeve të zhvilluesve të rinj me zgjidhje të krijuara nga AI, shpesh larg nga optimizimi apo edhe gabim. Për këtë arsye, përdorimi i ChatGPT në Stack Overflow është ndaluar përkohësisht: “Për shkak se shkalla mesatare e përgjigjeve të sakta të dhëna nga ChatGPT është shumë e ulët, publikimi i tyre është thelbësisht i dëmshëm për faqen dhe për përdoruesit që pyesin ose kërkojnë zgjidhje Problemi kryesor është se në përgjithësi [përgjigjet] duken të mira dhe janë shumë të lehta për t’u prodhuar. Vëllimi i tyre dhe fakti që shpesh kërkojnë lexim të detajuar nga dikush me të paktën një përvojë në këtë fushë, në mënyrë që të përcaktojë se janë në të vërtetë të sakta, na ka mbytur. vullnetarë”.

Por a është ky një rast i izoluar? Ne asnje menyre. Megjithëse është në gjendje të japë përgjigje të dobishme, të vërteta dhe të padëmshme, nuk mund të përjashtohet që ChatGPT mund të japë tekste të pasakta; në fund të fundit, është një teknologji krejt e re, trajnimi i së cilës është ende në progres.

Për shembull, në biseda mund të vëreni përsëritje dhe mungesë informacioni thelbësor, për të cilin është e nevojshme ndërhyrja njerëzore. Me pak fjalë, të besosh është mirë, por të mos besosh është më mirë.

Përveç këtij rreziku, ChatGPT ndan kufijtë e trajnimit me modele të tjera të AI: si lloji i të dhënave të ofruara ashtu edhe shtrembërimi i tyre mund të krijojnë një rezultat negativ, duke shkaktuar paragjykime të cilat, pa e ditur përdoruesit më pak të vëmendshëm, mund të rrezikojnë cilësinë e Pergjigja.

Vetë OpenAI e shpjegon atë: “ChatGPT ndonjëherë shkruan përgjigje që duken të besueshme, por të pasakta ose të pakuptimta. Zgjidhja e këtij problemi është sfiduese, sepse: (1) gjatë trajnimit RL, aktualisht nuk ka asnjë burim të së vërtetës; (2) trajnimi i modelit për të qenë më shumë i kujdesshëm e bën atë të refuzojë pyetjet që mund t’i përgjigjet saktë; dhe (3) trajnimi i mbikëqyrur e mashtron modelin sepse përgjigjja ideale varet nga ajo që modeli di, në vend të asaj që njeh demonstruesi njerëzor”.

Me kalimin e kohës, duke mbledhur një grup gjithnjë e më të madh dhe me cilësi të lartë të ndërveprimeve njerëzore, gjendja e ChatGPT mund të përmirësohet, por heqja e plotë e paragjykimit mbetet mjaft e pamundur, pasi është një problem i brendshëm i të gjitha AI.
Më pas janë ata që theksuan problemet e qëndrueshmërisë së sistemit: “ChatGPT fitoi 1 milion përdorues në 5 ditët e para të aktivitetit. Nëse përdoruesi mesatar bën 10 pyetje [kërkime, red.] në ditë, mendoj se është e arsyeshme të vlerësohet ChatGPT shërben rreth 10 milion pyetje në ditë, kështu që unë vlerësoj koston e ekzekutimit të ChatGPT në 100,000 dollarë në ditë ose 3 milion dollarë në muaj.

Megjithatë, kostot reale për organizatën pothuajse me siguri do të jenë më të larta se kjo, sepse GPU-të nuk po përdoren 100% dhe vlerësimi im për kohën e ekzekutimit është optimist,” shpjegon profesor Tom Goldstein, duke nënvizuar në mënyrë implicite kostot e energjisë të ChatGPT dhe emetimet. lidhur me përdorimin e tij.

“Përdorimi i duhur” i ChatGPT
Së fundi, duke shmangur “diskutimet apokaliptike” në të cilat ne imagjinojmë një të ardhme ku AI do të na dominojë, është e nevojshme të përmendim shkurtimisht rreziqet që lidhen me mësimin tonë: duke ofruar një mjet të ngjashëm pa pagesë për brezat e rinj, ekziston rreziku i kurioziteti atrofizues njerëzor, dëshira për të zbuluar nocione të reja ose, për shembull, për të përsosur zotërimin e gjuhës së vet ose të një të huaje, për të shmangur me zgjuarsi lodhjen e “detyrave të shtëpisë” klasike.

Pa pagesë dhe e lehtë për t’u përdorur e bëjnë ChatGPT një mjet të mahnitshëm dhe të dobishëm, por, si shumë AI, potencialisht të fshehtë. Kuptimi i kufijve të tij dhe analizimi i rezultateve për t’i ripërpunuar dhe për t’i sjellë ato në një gjendje më të plotë dhe më korrekte është thelbësore, por sa i vëmendshëm mund të jetë përdoruesi mesatar? Për më tepër, si do të ndryshojë perceptimi i AI me kalimin e kohës bazuar në përdorimin tipik?

Për CEO të OpenAI, Sam Altman, do të jetë “interesante të shikojë njerëzit të diskutojnë nëse sistemet e fuqishme të AI duhet të sillen ashtu siç dëshirojnë përdoruesit ose krijuesit e tyre synojnë”, dhe çështja e vlerave me të cilat ne i përafrim këto sisteme do të jetë një nga debatet më e rëndësishmja që kompania ka pasur ndonjëherë.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/01/16/zbulimi-i-chatgpt-ai-revolucionare-midis-rreziqeve-dhe-perfitimeve/