X ka humbur 56% të vlerës në një vit

Elon Musk shpenzoi 44 miliardë dollarë për të blerë Twitter (tani X). Pas një viti, vlera e kompanisë kaliforniane ra me 56% në 19 miliardë dollarët aktualë. Megjithatë, një vlerësim i saktë nuk është i mundur, pasi X nuk është më i listuar në bursë. Llogaritja u krye në bazë të RSU-ve të ofruara për punonjësit.

Probleme financiare për X?
Elon Musk përfundoi blerjen e X më 27 tetor 2022, duke paguar 54,20 dollarë për aksion. Bazuar në RSU-të e ofruara për punonjësit, vlera tashmë ishte ulur në rreth 20 miliardë dollarë në mars. Tani vlerësimi i kompanisë kaliforniane është rreth 19 miliardë dollarë, ose 56% më pak se një vit më parë.

Llogaritja u krye duke marrë parasysh çmimin e RSU-ve (Njësitë e aksioneve të kufizuara), d.m.th. aksionet e kufizuara (të transferueshme vetëm me arritjen e kushteve të caktuara). Zakonisht vlerësimi është konservativ (më i ulët se ai real), pasi kostot për kompaninë ulen dhe punonjësit do të paguajnë më pak taksa kur të marrin aksionet.

Prandaj nuk është e mundur të përcaktohet nëse X është financiarisht i shëndetshëm ose rrezikon falimentimin, siç ka thënë vazhdimisht Elon Musk. Me siguri që vlerësimi prej 19 miliardë dollarësh nuk do të vlerësohet shumë nga bankat. Musk mori hua prej rreth 13 miliardë eurosh për të përfunduar blerjen, për të cilat ai duhet të paguajë gjithashtu 1.2 miliardë interes në vit.

Disa zgjedhje të gabuara (ose të rrezikshme) kanë shkaktuar një kolaps në të ardhurat nga reklamat. Musk kërkon të rrisë fitimet përmes abonimeve në X Premium dhe futjes së veçorive të reja, si thirrjet audio/video dhe, në të ardhmen, shërbimet financiare.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/10/31/x-ka-humbur-56-te-vleres-ne-nje-vit/