X i Elon Musk u gjobit për pengimin e hetimit të Donald Trump

Në janar, ekipi i këshilltarit special Jack Smith, superprokurori që paditi dy herë Donald Trump, mori një urdhër kërkimi për disa detaje jo më pak të sakta të mbajtura në llogarinë e ish-presidentit në Twitter, tani 𝕏. Sipas dokumenteve të gjykatës të bëra publike të mërkurën, Twitter nuk do të kishte respektuar afatet e vendosura nga urdhri i kontrollit: raporton Financial Times.

Ekipi i Smith përmendi në mënyrë të përsëritur tweetet e Trump në procedurat që akuzonin ish-presidentin për dështimin për të lehtësuar një tranzicion paqësor në pushtet pas humbjes së zgjedhjeve të 2020 nga Joe Biden. Është e paqartë se çfarë informacioni mund të ketë kërkuar Smith në llogarinë e Trump në Twitter, por mund të jenë të dhëna se kur dhe ku janë bërë postimet dhe identitetet e pronarëve të llogarive të tjera që kanë shpërndarë tweetet e Trump.

Ish-presidenti përdori llogarinë e tij në Twitter në javët para sulmit të mbështetësve të tij në Capitol Hill më 6 janar 2021 për të përhapur pretendime të rreme rreth zgjedhjeve dhe për të inkurajuar ndjekësit e tij të udhëtonin në Uashington, gjë që më pas rezultoi në vdekjen e 5 personave. njerëzit. Trump gjithashtu i bëri presion zëvendëspresidentit të tij Mike Pence për të refuzuar shpalljen e Biden si president dhe tha se tubimi i mbështetësve të tij ishte paqësor.

Më 17 janar të këtij viti, si rezultat i këtij urdhri kërkimi, Twitter u urdhërua të prodhonte informacione për llogarinë e Trump. Urdhrit i ishte bashkangjitur gjithashtu një marrëveshje moszbulimi që ndalonte Twitter-in të zbulonte informacion në lidhje me kërkesën e gjykatës, për të cilën gjykata besonte se zbulimi i urdhrit mund të rrezikonte hetimin në vazhdim duke i dhënë Trump “një mundësi për të shkatërruar provat, për të ndryshuar modelet e sjelljes” ose për të informuar aleatët e tij. .

Është pikërisht kjo marrëveshje moszbulimi që Twitter ka përfituar nga mospërmbushja e kërkesave të urdhrit të kërkimit. Sipas mediave sociale, kjo marrëveshje shkeli Amendamentin e Parë, ai që ndalon çdo formë të kufizimit të lirisë së fjalës.

Twitter duhej të siguronte të dhënat e kërkuara në llogarinë e Trump deri më 27 janar, por, pasi dështoi të përmbushte afatet e treguara, mori një kujtesë të re që duhej të kishte dorëzuar informacionin deri në orën 17:00 të 7 shkurtit. Sidoqoftë, Twitter vetëm pjesërisht u pajtua me udhëzimet atë mbrëmje, duke paraqitur vetëm raportin e plotë të kërkuar më 9 shkurt. Për këtë rezervë dhe për pengimin e hetimit, ai tani po gjobitet me 350,000 dollarë.

Elon Musk bleu Twitter-in vitin e kaluar dhe ka pushuar shumë nga stafi i tij që kur mbërriti, duke përfshirë punëtorë të përkushtuar për përhapjen e dezinformatave dhe gjuhës së urrejtjes. Ai më vonë e lejoi vetë Trumpin të kthehej në platformë, pasi ishte ndaluar pas ngjarjeve në Capitol Hill. Megjithatë, Trump nuk ka përdorur mediat sociale që nga ajo kohë, duke preferuar të fokusohet në platformën e tij “Truth Social”. Pikërisht të mërkurën e kaluar ai shkroi se Departamenti i Drejtësisë kishte “sulmuar fshehurazi” llogarinë e tij në Twitter dhe se do të vepronte për të parandaluar fitoren e tij të re në zgjedhjet presidenciale të vitit 2024.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/08/10/x-i-elon-musk-u-gjobit-per-pengimin-e-hetimit-te-donald-trump/