Worldcoin është projekti i ri nga Sam Altman (OpenAI)

Jo vetëm inteligjenca artificiale, sipas Sam Altman, por edhe identitetet dhe asetet dixhitale: Worldcoin është emri i projektit të ri të udhëhequr nga bashkëthemeluesi dhe CEO i OpenAI (organizata që lindi ChatGPT), duke bërë debutimin e tij me ambicien e deklaruar për të qenë shërbimi publik më i madh dhe më gjithëpërfshirës në botë për sa i përket identitetit dhe financave. Në krah të tij janë Alex Blania dhe Max Novendstern.

Aventura e re e Sam Altman: Worldcoin dhe World ID
Faqja zyrtare tashmë është online, në adresën worldcoin.org. Nisma realizohet në bashkëpunim me Tools for Humanity, një kompani me bazë në San Francisko dhe Berlin. Protokolli mbi të cilin bazohet Worldcoin përbëhet nga tre elementët e listuar më poshtë, siç thuhet në postimin e njoftimit.

World ID, një identitet dixhital miqësor ndaj privatësisë, i ndërtuar për të zgjidhur sfida të rëndësishme në këtë front;
WLD, token që, sipas qëllimeve, mund t’u shpërndahet lirisht njerëzve;
World App, një aplikacion i zhvilluar dhe menaxhuar nga Tools for Humanity, i pajtueshëm me World ID, për të lejuar pagesa dhe transferime në baza globale, duke përdorur asete dixhitale dhe monedha të qëndrueshme bazuar në monedhat aktuale.

Gjatë fazës fillestare beta, Worldcoin angazhoi rreth dy milionë përdorues. Tani synimi është zgjerimi i gamës, duke arritur në 35 qytete në 20 vende të ndryshme. Ajo që e bën të veçantë funksionimin e krijimit dhe atribuimit të identitetit dixhital është përdorimi i një pajisjeje të quajtur Orb. E dukshme më poshtë, është në fakt një lloj topi i argjendtë bowling, i pajisur me kamera që skanojnë irisin, duke vërtetuar kështu natyrën njerëzore të subjektit. Prandaj, procesi duhet të kryhet personalisht.

Potenciali i projektit Worldcoin mbetet për t’u verifikuar. Nuk e kemi të vështirë të imagjinojmë se si, në disa vende, ajo mund të ndeshet me rezistencë në frontin e privatësisë, domosdoshmërisht që duhet të merret me ligje dhe rregullore duke filluar nga GDPR evropiane.

Në një farë kuptimi, ambicia sjell në mendje atë fillestare të Libra, një nismë e zbatuar vitet e fundit nga Facebook, më pas u riemërua Diem dhe më në fund u la në sirtar nga grupi i Mark Zuckerberg.

ID-ja botërore mund të jetë gjithashtu e dobishme për të dalluar njerëzit nga bot-ët (si dhe përmbajtjet e krijuara nga të dy) në epokën e ChatGPT dhe inteligjencave të tjera artificiale gjeneruese.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/07/24/worldcoin-eshte-projekti-i-ri-nga-sam-altman-openai/