WordPress.com mbështet protokollin ActivityPub

Përdoruesit që përdorin WordPress.com për të pritur faqet dhe blogjet tani mund të përfitojnë nga protokolli ActivityPub për t’u lidhur me fediverse. Shtojca, e blerë nga Automattic nga zhvilluesi Matthias Pfefferle, ishte tashmë i disponueshëm për WordPress, pra versioni “lokal” i CMS (Sistemi i Menaxhimit të Përmbajtjes) popullor.

Mbështetje ActivityPub gjithashtu në WordPress.com
Shtojca ActivityPub është e disponueshme për të gjitha planet e WordPress.com, përfshirë atë falas që ofron 1 GB hapësirë ​​ruajtëse. Falë shtojcës është e mundur të “lidhni” faqen ose blogun me fediversin, pra me të gjitha platformat e bazuara në arkitekturën e decentralizuar, përfshirë Mastodon.

Përmbajtja e publikuar në WordPress.com do të shfaqet në platforma të tjera, kështu që është e mundur të rritet numri i ndjekësve. Përgjigjet ndaj postimeve, të publikuara për shembull në Mastodon, do të shndërrohen automatikisht në komente në blog ose sajt. Ju mund të ndiqni të gjithë blogun/faqen ose thjesht autorë të veçantë që kanë një profil në fediverse.

Për planet Falas, Personale dhe Premium mund ta aktivizoni shtojcën në cilësimet e diskutimeve. Për planet e Biznesit dhe Tregtisë është e nevojshme të instaloni shtojcën (versioni aktual është 1.0.5) dhe të ndiqni udhëzimet. Emri i profilit krijohet bazuar në domenin e blogut/faqes, por ju mund të përdorni një domen të personalizuar.

Interesi për fediverse u rrit në mënyrë dramatike pas blerjes së X nga Elon Musk dhe vendimeve të tij të dyshimta. Threads, platforma e re e Metës, do të shtojë gjithashtu mbështetje për protokollin ActivityPub.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/10/12/wordpress-com-mbeshtet-protokollin-activitypub/