WordPress 6.4 është e disponueshme: veçoritë e reja

WordPress ka filluar zbatimin e versionit 6.4 të CMS. Ky është përditësimi i tretë i madh i vitit për sistemin e tij të menaxhimit të përmbajtjes. Në përputhje me traditën, ky version, i quajtur “Shirley”, i bën homazh Shirley Horn, një këngëtare dhe pianiste amerikane e xhazit.

WordPress vazhdon të përmirësohet me versionin 6.4
Versioni 6.4 i WordPress përfshin një temë të re të paracaktuar, por edhe një numër veçorish dhe rregullimesh.

Një temë e re e paracaktuar
WordPress 6.4 prezanton një temë të re të paracaktuar, të quajtur Twenty Twenty-Four (TT4), e cila mund të përdoret “në çdo lloj sajti, pavarësisht nga tema e tij”, specifikon postimin e prezantimit në blog. Fleksibil dhe i gjithanshëm, Twenty Twenty-Four është një “koleksion modelesh që, kur kombinohen, formojnë një temë”. E bazuar në bllok, tema do të jetë e përputhshme me të gjitha mjetet e redaktimit të ofruara nga platforma dhe të disponueshme në stile të errëta dhe të lehta.

Futja automatike e blloqeve
Versioni 6.4 vjen me një veçori të re, të quajtur Block Hooks, që mund të futë automatikisht blloqe “në lidhje me shembujt e llojeve të tjera të bllokut”, shpjegon shënimi i lëshimit. Për shembull, kjo veçori mund të lejojë integrimin automatik të një blloku “Like” pas një blloku të përmbajtjes. “Ky është hapi i parë për të sjellë konceptin e njohur të grepit në temat e bazuara në bllok, i cili zgjeron funksionalitetin e temave klasike me filtra dhe veprime,” shpjegon WordPress. WordPress 6.4 zbaton gjithashtu gjashtë versione të Gutenberg: 16.2, 16.3, 16.4, 16.5, 16.6 dhe 16.7.

Mjete të reja për redaktimin dhe shikimin e imazheve
Për më tepër, mjeti i redaktimit përfiton nga veçori të reja, në veçanti integrimi i një funksioni të dritës që ju lejon të zmadhoni në mënyrë origjinale përmbajtjen e një blloku imazhesh. Do të jetë gjithashtu e mundur të shtoni një sfond me ngjyrë ose të ndryshoni përmasat e tij në vetëm disa klikime.

Një rishikim i paletës së komandës
E prezantuar në versionin 6.3 të paraqitur në gusht, paleta e komandave është ridizajnuar në këtë përditësim të fundit. Duke ju lejuar të kryeni detyrat në mënyrë më efikase duke ofruar shkurtore, ai përfiton nga shtimi i komandave të reja dhe një dizajn i ri.

Përmirësime të konsiderueshme në performancë
“Pjesa më e madhe e punës në WordPress 6.4 është rrotulluar rreth përmirësimeve të performancës dhe efikasitetit të CMS,” paralajmëron WordPress në shënimin e tij të lëshimit. Në terma konkretë, kjo përkthehet në një menaxhim më të mirë të cache-it të objektit, si dhe në optimizimin e ngarkimit të temave, fletëve të stilit, imazheve ose skedarëve të shablloneve.

Numrat e WordPress 6.4
Në udhëzuesin e tij për ndryshimet teknike të WordPress 6.4, qëllimi i të cilit është “të sigurojë një pasqyrë të përgjithshme të ndryshimeve teknike të bëra nga ky version”, Jean-Baptiste Audras thekson se bashkëpunëtorët e projektit kanë përpunuar 268 bileta, të ndara si më poshtë:

113 ticket për përmirësime dhe veçori të reja,
134 ticket për rregullimin e gabimeve,
21 ticket për detyra të ndryshme.

Siç është përmendur tashmë, progres është bërë edhe në aspektin e performancës, me 64 bileta të implementuara, dhe aksesueshmërinë, me 17 bileta të dedikuara. “33 bileta kanë të bëjnë me modernizimin e kodit CMS”, shton përfaqësuesi i ekipit të WordPress Core.

Si të shkarkoni WordPress 6.4
Për të marrë përditësimin CMS, thjesht shkoni në faqen zyrtare të WordPress. Ju gjithashtu mund të filloni procesin e përditësimit nga qendra e administratorit. Për ta bërë këtë, shkoni te Paneli, zgjidhni skedën Përditësimet dhe më pas klikoni butonin Përditëso Tani.

Për të qenë në gjendje të rivendosni faqen tuaj në rast problemesh, WordPress rekomandon të bëni një kopje rezervë të plotë të bazës së të dhënave përpara se të përmirësoni, siç shpjegohet në këtë faqe mbështetëse.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/11/08/wordpress-6-4-eshte-e-disponueshme-vecorite-e-reja/