Windows 10: Intel konfirmon suportin për Wi-Fi 7

Muajin e kaluar, një dokument që u shfaq në internet sugjeroi që Intel dhe Microsoft mund të vendosin të kufizojnë mbështetjen e Wi-Fi 7 në Windows 11 dhe versionet e mëvonshme të sistemit operativ. Bazuar në këtë, supozohej se Windows 10 nuk do të mbështeste standardin më të fundit për rrjetet pa tel, por në realitet nuk do të jetë kështu.

Windows 10 mbështet Wi-Fi 7
Më konkretisht, dokumenti që la të kuptohet për skenarin e përshkruar më sipër ishte një fletë e të dhënave të produktit që përmendte Windows 11, Linux dhe ChromeOS midis sistemeve operative të mbështetura, por me sa duket Intel ka konfirmuar se mbështetja për Wi-Fi 7 do të arrijë edhe në Windows 10.

Edhe pse kompania nuk ka bërë ndonjë deklaratë zyrtare dhe eksplicite për këtë, të paktën jo për momentin, Intel ka renditur dy nga veçoritë e modulit Wi-Fi 7 në faqen rk.intel: Intel®Wi-Fi 7 BE200 dhe Intel® Wi-Fi 7 BE202, me emrin e koduar Gale Peak 2 dhe Misty Peak. Të dyja pajisjet vijnë me mbështetje për Windows 10 së bashku me Windows 11 dhe Linux. Është interesante që këtë herë nuk përmendet ChromeOS.

Për ata që nuk e dinë ose nuk e mbajnë mend, Wi-Fi 7 do të sjellë shumë përparësi për sa i përket shpejtësisë: do të jetë deri në 2.4 herë më i shpejtë se Wi-Fi 6E dhe afërsisht 4.8 herë më i shpejtë se Wi-Fi -Fi. 6. Shpejtësia maksimale teorike e transmetimit të të dhënave për Wi-Fi 6 është 9,6 Gbps, ndërsa ajo për Wi-Fi 7 është afërsisht 46,1 Gbps dhe mund të llogarisë në dyfishin e gjerësisë së brezit (kanalet 320 MHz kundrejt kanaleve 160 MHz për Wi-Fi 6).


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/09/19/windows-10-intel-konfirmon-suportin-per-wi-fi-7/