WikiLeaks: 40 vjet burg për Joshua Schulte

Joshua Adam Schulte u dënua me 40 vjet burg nga gjyqtari Jesse M. Furman për spiunazh, hakerim kompjuterik, përbuzje të gjykatës, dhënie të deklaratave të rreme në FBI dhe pornografi për fëmijë. Ish-inxhinieri i softuerit të CIA-s është autori i vjedhjes më të madhe të informacionit të klasifikuar në historinë e agjencisë. Dokumentet u publikuan nga WikiLeaks me emrin Vault 7.

Schulte kishte ekspozuar sekretet e CIA-s
Schulte punoi si zhvillues softuerësh në Qendrën për Inteligjencën Kibernetike (CCI) nga viti 2012 deri në 2016. Për një kohë të shkurtër, ai shërbeu si administrator i një prej serverëve dhe një grupi programesh zhvillimi të përdorura për krijimin e mjeteve të spiunazhit kibernetik.

Në mars 2016, Schulte u transferua në një degë të QKB-së për arsye disiplinore. Një muaj më vonë ai shpërdoroi privilegjin e administratorit për të aksesuar një projekt zhvillimi nga i cili ishte hequr pas ndryshimit të degës.

Aksesi u anulua më vonë, por Shulte kishte hapur më parë një seancë administratori në një nga serverët, nga i cili vodhi mijëra dokumente të klasifikuara, të përcaktuara si “Stolen CIA Files” nga Departamenti i Drejtësisë i SHBA.

Duke përdorur Tails, Tor dhe mjete të tjera anonimizimi, Shulte i dorëzoi dokumentet WikiLeaks më 5 maj 2016. WikiLeaks filloi t’i publikonte më 7 mars 2017, duke përdorur emrin e koduar Vault 7. Pas tre gjykimeve në lidhje me krimet e ndryshme, Shulte u dënuar me 40 vjet burg.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2024/02/05/wikileaks-40-vjet-burg-per-joshua-schulte/