WhatsApp dhe Signal kundër qeverisë britanike

WhatsApp, Signal dhe kompani të tjera kanë nënshkruar një letër të hapur duke i kërkuar qeverisë së Mbretërisë së Bashkuar të ndryshojë ligjin e propozuar të quajtur Projektligji i Sigurisë në internet. Edhe pse ai nuk është në mesin e nënshkruesve, Jimmy Wales (themeluesi i Wikipedia) ka kritikuar publikisht tekstin aktual, duke theksuar se ligji duhet të anulohet dhe të rishkruhet nga e para. Pavarësisht emrit, nëse miratohet, siguria e përdoruesit do të reduktohet.

Kriptimi nuk duhet hequr
Qëllimi i projektligjit të propozuar për sigurinë në internet është të mbrojë të miturit duke monitoruar mesazhet dhe duke identifikuar të ashtuquajturat përmbajtje CSAM (Materiali i Abuzimit Seksual të Fëmijëve). Megjithatë, shumë kompani besojnë se mënyra për ta arritur këtë është e gabuar. Qeveria e Mbretërisë së Bashkuar në thelb dëshiron të heqë enkriptimin end-to-end.

Nënshkruesit e letrës theksojnë se versioni aktual i ligjit kërkon skanim proaktiv të mesazheve, por kjo është e mundur vetëm duke hequr enkriptimin nga fundi në fund, pasi WhatsApp dhe Signal nuk mund të hyjnë në përmbajtje. Kjo do të përbënte një rrezik serioz për privatësinë dhe sigurinë e përdoruesve.

Pa kriptim nga skaji në fund, kriminelët kibernetikë mund të kenë një fre të lirë për aktivitetet e tyre (mashtrime, mashtrime, vjedhje të të dhënave), ndërsa qeveritë autoritare mund të iniciojnë mbikëqyrje masive kundër gazetarëve, kundërshtarëve politikë dhe aktivistëve të të drejtave të njeriut.

Ligjvënësit në Mbretërinë e Bashkuar thonë se ju mund t’i kontrolloni mesazhet tuaja pa fikur enkriptimin nga skaji në skaj. Shtëpitë e softuerit thonë se nuk është e mundur, ndaj ligji duhet të ndryshohet. Nëse miratohet, e vetmja mundësi e disponueshme për kompanitë është të dalin nga tregu i Mbretërisë së Bashkuar.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/04/18/whatsapp-dhe-signal-kunder-qeverise-britanike/