Ultimatumi i Biden: Ban kombëtar për TikTok ose…

Një thashethem i mbuluar dje nga Bloomberg foli për ndarjen e mundshme të TikTok nga ByteDance, në një lëvizje monumentale që mund të lejojë që rrjeti social të shmangë një ndalim në Shtetet e Bashkuara – dhe, rrjedhimisht, edhe në rajone të tjera të botës. Epo, tani kjo është një mundësi për t’u konsideruar me kujdes edhe për vetë kompaninë mëmë, duke qenë se administrata e Biden ka kërkuar nga ByteDance të shesë aksionet e saj në aplikacion, nën dënimin e një ndalimi të mundshëm kombëtar.

TikTok rrezikon një ban të gjerë?
Për të konfirmuar këtë ultimatum ishin vetë përfaqësuesit e TikTok, siç raporton CNET. Sipas asaj që ata raportuan, do të ishte Komisioni për Investimet e Huaja të Shteteve të Bashkuara që të kërkonte shitjen e TikTok. Kjo task-forcë federale do të kishte vepruar pas eksternizimit të shqetësimeve nga zyrtarët amerikanë, sipas të cilave qeveria kineze mund të përdorte TikTok për të diktuar se çfarë përmbajtje duhet të shfaqet në platformë ose jo, me qëllimin për të ndikuar në opinionin publik.

Duke pasur parasysh praninë e fortë të adoleshentëve në platformë (një hulumtim i vitit 2022 vlerësoi se 67% e adoleshentëve amerikanë kanë përdorur TikTok të paktën një herë), është e natyrshme që ligjvënësit të kenë frikë nga një ndikim i tepruar i rrjetit social në të ardhmen e popullatës.

Zëdhënësja e TikTok, Hilary McQuaide tha: “Nëse qëllimi është mbrojtja e sigurisë kombëtare, investimi nuk e zgjidh problemin: një ndryshim i pronësisë nuk do të impononte ndonjë kufizim të ri në rrjedhën e të dhënave ose aksesin. Mënyra më e mirë për të adresuar shqetësimet e sigurisë kombëtare është mbrojtja transparente, e bazuar në SHBA, e të dhënave dhe sistemeve të përdoruesve të SHBA-së, me monitorim, kontroll dhe verifikim të fuqishëm nga palët e treta, të cilat ne tashmë po i zbatojmë.”

A do të jetë i mjaftueshëm Projekti Teksas?
Në fakt, kujtojmë se TikTok, pasi deklaroi vazhdimisht se nuk ndan të dhëna me qeverinë kineze, tha se ishte jashtëzakonisht i gatshëm të sillte të dhënat e përdoruesve amerikanë në serverët në pronësi të Oracle. Në këtë mënyrë, shpresohet të arrihet përhershmëria e shërbimit në vend.

Megjithatë, me këtë ultimatum nga administrata Biden, situata mund të ndryshojë më tej: cila do të jetë e ardhmja reale e TikTok? Do ta shohim.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/03/16/ultimatumi-i-biden-ban-kombetar-per-tiktok-ose/