Twitter ndalon zyrtarisht third-party clients

Twitter ka përditësuar rregullat e tij të zhvilluesve për të ndaluar klientët e palëve të treta, pothuajse një javë pasi bllokoi në mënyrë joceremonike aksesin e aplikacioneve në platformën e tij, duke mos ofruar pothuajse asnjë shpjegim për atë që po ndodhte (nëpërmjet Engadget). Rregullat e reja thonë se nuk mund të përdorni API-në ose përmbajtjen e Twitter-it për të “krijuar ose tentuar të krijoni një shërbim ose produkt zëvendësues ose të ngjashëm me Aplikacionet Twitter”.

Rregullat, të përditësuara të enjten, e bëjnë të qartë se çfarë do të thotë kjo: “Aplikacionet në Twitter” i referohen “produkteve, shërbimeve, aplikacioneve, faqeve të internetit, faqeve në internet, platformave dhe ofertave të tjera të kompanisë që përballen me konsumatorët, duke përfshirë pa kufizime ato të ofruara përmes https ://twitter.com dhe aplikacionet celulare të Twitter.” Klauzola që ndalon shërbimet alternative iu shtua rregullave me përditësimin më të fundit, sipas Wayback Machine.

Ndryshimi i rregullit vjen pasi Twitter ka thyer në heshtje disa klientë të njohur të palëve të treta të Twitter si Tweetbot dhe Twitterific duke filluar nga 12 janari. Në atë kohë, zhvilluesit pas aplikacioneve (shumë prej të cilëve kanë formësuar historikisht të gjithë përvojën e përdoruesit në Twitter) thanë se nuk kishin marrë asnjë komunikim nga kompania për atë që po ndodhte. Më pas, më 17 janar, llogaria e zhvilluesit të kompanisë shkroi në Twitter se po “zbatonte rregullat e saj të vjetra API”, të cilat “mund të rezultojnë që disa aplikacione të mos funksionojnë”.

Deklarata nuk u prit pozitivisht. Disa komentues dhe zhvillues vunë në dukje mungesën e qartësisë se cilat rregulla po shkeleshin në të vërtetë dhe faktin se aplikacionet kishin funksionuar për vite përpara se Elon Musk të blinte Twitter dhe të fillonte të mbështeste planet për ta kthyer atë në një “aplikacion për gjithçka”. Në vitin 2021, ish-udhëheqësi i platformës së zhvilluesve të Twitter, Amir Shevat më tha se kompania po përpiqej posaçërisht për ta bërë më të lehtë për zhvilluesit që të konkurronin me aplikacionet e palës së parë të Twitter me një ndryshim rregulli të fundit.

“Ne kemi respektuar rregullat e tyre të API-së, siç janë publikuar, për 16 vitet e fundit,” shkroi Ged Maheux, një bashkëthemelues i zhvilluesit të Twitterific The Iconfactory, në një postim në blog rreth mbylljes së aplikacionit. “Ne nuk kemi njohuri që këto rregulla kanë ndryshuar kohët e fundit ose cilat mund të jenë ato ndryshime.”

Craig Hockenberry, drejtor në Iconfactory, e shprehu atë më troç në blogun e tij personal: “Nuk kishte asnjë njoftim paraprak për krijuesit e tij, klientët thjesht morën një gabim të çuditshëm dhe askush nuk po shpjegon se çfarë po ndodh. Ne nuk patëm asnjë shans për të falënderuar klientët që kanë qenë me ne për më shumë se një dekadë. Në vend të kësaj, është vetëm një skenë tjetër në shfaqjen e tyre të vazhdueshme.”

Paratë ka të ngjarë të jenë një nga arsyet pas ndryshimit të rregullave dhe ndalimit të klientëve të palëve të treta. Twitter ka qenë duke luftuar financiarisht që kur Musk mori përsipër, duke e ngarkuar me miliarda borxhe dhe klientët e palëve të treta ka të ngjarë të fitojnë më pak para se ai i palës së parë. Ndërsa disa zhvillues paguajnë për të hyrë në API, kompania nuk ofron reklama përmes saj, duke zvogëluar aftësinë e saj për të fituar para nga njerëzit duke përdorur aplikacione alternative. Nuk ndihmon që njerëzit që përdorin klientë të palëve të treta mund të mos jenë aq të interesuar për shërbimin e abonimit Twitter Blue, i cili kryesisht shton veçori në aplikacionin zyrtar të Twitter.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/01/21/twitter-ndalon-zyrtarisht-third-party-clients/