Twitter çaktivizon API-në falas: panik për shumë shërbime

Që nga janari 2023 Twitter ka sqaruar idenë e tij për të ardhmen e API-ve: me lamtumirën e ndërfaqeve programuese të aplikacioneve falas, në favor të zgjidhjeve me pagesë për të shmangur praninë e robotëve të rrezikshëm, platforma në pronësi të Elon Musk ka fokusuar vështrimin në API-të me pagesë. . Ndërkohë, inxhinierët e zogut blu çaktivizuan API-në falas duke shkatërruar shumë aplikacione dhe faqe interneti, duke ndërprerë aksesin në mjetet e zhvillimit pa kosto për mijëra zhvillues.

Nuk ka më API falas në Twitter?
Siç është raportuar nga disa portale të industrisë, shumica e aplikacioneve dhe faqeve të internetit që përdornin API-në e Twitter për të lejuar ndarjen e përmbajtjes në dhe nga Twitter tani po shohin që funksionaliteti të ndërpritet. WordPress qëndroi në mesin e platformave të prekura për disa orë derisa çështja u zgjidh. Sidoqoftë, përdoruesit e Jetpack Social (shtojca në WordPress), Echobox, Flipboard dhe Social Bearing, mes shumë shërbimeve të prekura, janë gjithashtu në panik.

Megjithatë, zhdukja e API-së falas nga Twitter çon në shfaqjen e zgjidhjeve të reja: e reja ofron vetëm 1500 kërkesa për postim në muaj, të cilat mund të arrijnë 50,000 kërkesa për postim dhe 10,000 kërkesa për lexim në muaj duke paguar 100 dollarë në muaj. Por kini kujdes nga kapja e vërtetë: zhvilluesit ende nuk mund të përdorin API-në e paguar të Enterprise. Prandaj, ndërprerja e paparalajmëruar e API-ve të vjetra do t’i detyrojë zhvilluesit dhe miliona përdorues të presin me durim zbatimin e zgjidhjeve të nevojshme.

Prandaj, me zhvilluesit e mbetur në errësirë, Twitter ka vënë në vështirësi shumë llogari të krijuesve dhe memeve, të ndjekura nga mijëra – nëse jo miliona – përdorues. A do të ketë një hap prapa në orët e ardhshme, apo është një vendim përfundimtar?


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/04/07/twitter-caktivizon-api-ne-falas-panik-per-shume-sherbime/