Tre këshilla për të nxjerrë foto të mira panoramike me iPhone

Sipas rrjedhjeve të fundit, iPhone 16 do të jetë i ngjashëm me një kamerë pa pasqyrë, si për nga dizajni ashtu edhe për cilësinë e sensorëve. Por si të bëni fotografi të mira me iPhone? Këtu janë disa këshilla për përmbledhje.

Për ata që nuk e dinë, fotografitë panoramike të realizuara nga iPhone janë foto që janë shumë “më të gjata” se të gjata. Është një mjet i shkëlqyeshëm për të bërë foto të panoramave veçanërisht të gjera, të cilat do të ishte e pamundur të përshtateshin në një fotografi standarde. Në një nivel thjesht teorik, fotot panoramike janë kompozime të fotove të vetme, të marra duke rrotulluar bustin (dhe për rrjedhojë iPhone) duke mbetur ende në të njëjtën pikë.

Këshilla e parë për të bërë një fotografi të mirë panoramike me iPhone është të bëni të paktën një provë përpara shkrepjes. Kjo e fundit ju lejon të kuptoni se ku të filloni të xhironi dhe ku të ndaloni tiganin, por edhe cilat lëndë të përfshini dhe cilat të përjashtoni. Sipas Shkollës së Fotografisë iPhone, fotot më të mira panoramike janë ato që fillojnë dhe mbarojnë me një temë “interesante”, e cila i jep kuptim formatit të veçantë.

Së dyti, bllokoni ekspozimin përpara se të filloni të shkrepni. Kjo këshillë është veçanërisht e vlefshme nëse ndriçimi i pikës së fillimit të shkrepjes është shumë më i lartë (ose shumë më i ulët) se ai i pikës së fundit të fotografisë. Mënyra më e mirë për të kyçur ekspozimin është të gjesh një zonë me ndriçim të ndërmjetëm, ta kornizosh atë dhe të mbani shtypur ekranin e iPhone derisa ekspozimi të bllokohet. Pasi të bëhet kjo, ju vetëm duhet të zhvendosni iPhone në pikën fillestare të panoramës dhe të filloni të shkrepni.

Së fundi – edhe pse mbase është e vetëkuptueshme – përpiquni të qëndroni të palëvizshëm gjatë gjuajtjes, në mënyrë që të shmangni rezultate të ndara. Gjatë panoramës, mos lëvizni, por përpiquni të rrotulloheni vetë. Nëse planifikoni të bëni shumë fotografi panoramike (ose nëse dëshironi që ato të kenë një pamje më profesionale), këshilla që ju japim është të investoni në një trekëmbësh për iPhone, në mënyrë që të minimizoni shtrembërimet që lidhen me lëvizjet aksidentale.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2024/02/09/tre-keshilla-per-te-nxjerre-foto-te-mira-panoramike-me-iphone/