Tre dallime interesante midis çipave M1 dhe M3 të Apple

Lansimi i Macbook Pro M3 daton në natën e Halloween: gjatë ngjarjes “Scary Fast”, Apple detajoi të gjitha veçoritë e reja dhe përmirësimet e performancës së çipit M3 në krahasim me gjeneratën e fundit M2 SoC. Por si funksionon çipi i ri në krahasim me M1? Këtu janë tre dallimet kryesore!

Dallimi i parë dhe më i dukshëm midis dy SoC-ve është nyja e prodhimit: 5 nm për çipin M1, 3 nm për çipin M3. Jo vetëm kaq: çipi i parë pronar i Apple Silicon përdori nyjen N5 të TSMC, standardi për gjeneratën 5 nm të prodhuesit tajvanez; M3 SoC, megjithatë, përdor nyjen N3B nga e njëjta kompani. Në praktikë, nyja e çipit M3 është e ngjashme me procesin e prodhimit të A17 Pro SoC të iPhone 15 Pro dhe Pro Max.

Së dyti, konfigurimi GPU i dy çipave gjithashtu ndryshon. Në fakt, ndërsa numri i bërthamave të CPU mbetet i njëjtë (me 8 bërthama CPU, nga të cilat 4 P-Core dhe 8 E-Core), ai i GPU rritet nga 7 ose 8 në rastin e M1 SoC në 8. ose 10 në rastin e ‘M3. Jo vetem! Arkitektura grafike e çipit M3 gjithashtu është rinovuar plotësisht, dhe tani mbështet përshpejtimin e harduerit për gjurmimin e ray tracing dhe hijezimin e rrjetës.

Megjithatë, ka pasur edhe disa ndryshime në lidhje me CPU dhe Neural Engine. Për shembull, clock CPU Core shkon deri në 4.05 GHz në çipin M3, ndërsa në çipin bazë M1 arriti 3.20 GHz. Motori Neural, nga ana tjetër, është përmirësuar dhe arrin një shpejtësi më të lartë se 60% në krahasim me atë. e gjeneratës së parë të çipave Apple Silicon.

Së fundi, ndryshimi i tretë midis M1 dhe M3 qëndron në lidhjen: iMac-ët e rinj M3 të lançuar nga Apple mbështesin Wi-Fi 6E dhe Bluetooth 5.3, ndërsa ato me M1 SoC ndaluan në Wi-Fi 6 dhe Bluetooth 5.0. Sidoqoftë, përputhshmëria me folenë audio 3.5 mm mbetet, por këtë herë mbështetja shtrihet edhe për kufjet me rezistencë të lartë!


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/11/08/tre-dallime-interesante-midis-cipave-m1-dhe-m3-te-apple/