TikTok ndalohet gjithashtu në Australi për arsye sigurie

Pas ndalimit të TikTok në Francë për punonjësit e qeverisë, të cilit, megjithatë, i janë shtuar edhe shërbimet argëtuese si Netflix, Twitter dhe Candy Crush, ndalimi në rrjetin social të nënshkruar ByteDance mbërrin edhe në një vend tjetër të stilit perëndimor. Në këto orë, në fakt, Australia ka ndaluar TikTok në pajisjet qeveritare, siç u zyrtarizua nga Prokurori i Përgjithshëm Mark Dreyfus.

Nuk ka TikTok gjithashtu në Australi
Lëvizja u njoftua nga Dreyfus, por ende nuk është zbatuar për të gjitha efektet: zbatimi megjithatë do të bëhet “sa më shpejt të jetë e mundur”, edhe në këtë rast “pasi të ketë marrë këshilla nga agjencitë e inteligjencës dhe sigurisë”.

Direktiva thotë:

“TikTok paraqet rreziqe të rëndësishme sigurie dhe privatësie për entitetet jo-korporative të Commonwealth që rezultojnë nga mbledhja e gjerë e të dhënave të përdoruesve dhe ekspozimi ndaj direktivave jashtëgjyqësore nga një qeveri e huaj që bie ndesh me ligjin australian.”

Sidoqoftë, përdorimi i aplikacionit kinez do të lejohet vetëm për “një arsye legjitime biznesi” dhe në një pajisje të pavarur të ndarë nga çdo përdorim qeveritar.

Ky është i njëjti vendim i marrë nga vende të tjera anglisht-folëse dhe perëndimore, duke përfshirë Zelandën e Re “fqinjën”; prandaj, nuk ka asnjë surprizë në këtë ndalim.

TikTok nuk ka komentuar ende njoftimin e Dreyfus dhe tani po ndihet presioni i ushtruar nga administrata Biden për të shitur TikTok në mënyrë që të shmanget një ndalim mbarëkombëtar. Kompania e drejtuar nga Shou Zi Chew prej muajsh punon për të shumëpërfolurin “Project Texas”, me të cilin synon të qetësojë autoritetet amerikane dhe të largojë dyshimet e tyre për transparencën e të dhënave, por a do të mjaftojë?


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/04/04/tiktok-ndalohet-gjithashtu-ne-australi-per-arsye-sigurie/