TikTok: ban për punonjësit e qeverisë franceze

Lista e vendeve ku është e ndaluar instalimi i aplikacionit TikTok në pajisjet e zyrtarëve qeveritarë po zgjatet. Pas Komisionit Evropian, Shteteve të Bashkuara, Mbretërisë së Bashkuar, Kanadasë, Zelandës së Re dhe Belgjikës, radha është e Francës. I cugini d’oltralpe ka ndaluar gjithashtu aplikacione të tjera “rekreative”, si Netflix, Twitter dhe Candy Crush.

Linja e ashpër e qeverisë franceze
Njoftimi erdhi direkt nga Stanislas Guerini, Ministër i Transformimit dhe Funksionit Publik. Pas shqyrtimit të kujdesshëm, qeveria vendosi të ndalojë shkarkimin dhe instalimin e aplikacioneve rekreative në pajisjet e punës së punonjësve. Këto aplikacione nuk ofrojnë nivele të duhura të sigurisë dhe mbrojtjes së të dhënave të qeverive.

Ndalimi zbatohet me efekt të menjëhershëm. Përjashtime mund të jepen në raste të jashtëzakonshme për nevoja profesionale, siç janë komunikimet institucionale. Ministri nuk dha listën e aplikacioneve të ndaluara. Sipas Le Monde, ndalimi sigurisht që prek TikTok, Netflix, Twitter dhe Candy Crush. Në përgjithësi, të gjitha aplikacionet që nuk përdoren për të kryer punën do të ndalohen. Ka edhe sanksione në rast të mosrespektimit të ndalimit.

Në fillim të këtij muaji, zëdhënësi i qeverisë Olivier Véran tha se ministrat dhe presidenti Macron nuk mund të shkarkojnë aplikacione të mediave sociale në telefonat e tyre inteligjentë të punës. Para disa ditësh parlamentarëve iu kërkua të kufizojnë përdorimin e WhatsApp, Instagram, Signal dhe Telegram. Ndalimi nuk vlen për pajisjet personale.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/03/25/tiktok-ban-per-punonjesit-e-qeverise-franceze/