Tesla shpërblen hakerët pasi gjetën një bug në softuerin e saj

Siç e dini ndoshta, një nga veçoritë që e ka dalluar gjithmonë Tesla-n nga prodhuesit e tjerë të makinave ka të bëjë me softuerin. Jo vetëm që përdorimi i vetë makinës është pothuajse i zhvendosur në një ekran me prekje, por Tesla ka pasur gjithashtu largpamësinë për të prezantuar shumë veçori të vogla që përzihen mirë me botën dixhitale.

Të kesh softuer kompleks padyshim do të thotë gjithashtu të ekspozosh veten ndaj gabimeve dhe gabimeve të mundshme, të cilat mund të shfrytëzohen nga sulmuesit për të modifikuar vetë softuerin, ose në rastin më të keq për të marrë kontrollin e makinës suaj. Për këtë arsye, Tesla shpesh është mbështetur në ekipe hakerash për të gjetur vrima të mundshme të komplotit.

Ai e bëri këtë, për shembull, duke marrë pjesë në ngjarjet e konkursit të hakerëve Pwn2Own, duke ofruar çmime të pasura për këdo që arrin të thyejë softuerin e tij, duke zbuluar kështu probleme të mundshme në të ardhmen. E kemi fjalën për hakerë “të mirë”, pra ata që punojnë me pasion, dhe jo për veprime mashtruese. Në janar, gjatë një ngjarjeje të Iniciativës Zero Day, grupi kërkimor i quajtur Synacktiv gjeti disa gabime që mund të kishin lejuar shfrytëzimin e softuerit Tesla nëpërmjet infotainment.

Në atë rast zbulimi i dha atij një shpërblim prej 100,000 dollarësh. I njëjti ekip hakerash e ka bërë sërish tani, në një event të ri të mbajtur në Vankuver, këtë herë duke marrë kontrollin e njësisë së kontrollit elektronik (ECU), si dhe të CAN BUS-it të automjetit. Edhe këtë herë Tesla ishte shumë mirënjohëse, me një çmim prej 200 mijë dollarësh dhe një Model 3 të ri, i cili në realitet do të ishte tashmë i dyti i fituar nga ekipi.

The post Tesla shpërblen hakerët pasi gjetën një bug në softuerin e saj appeared first on 01News.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2024/03/22/tesla-shperblen-hakeret-pasi-gjeten-nje-bug-ne-softuerin-e-saj/