Telegrami i përgjigjet Whatsapp: “çdo gjë që dërgoni në Telegram është e koduar”

Dje u raportua për një sulmin të ashpër nga Whatsapp në Telegram në faqet Wired. Sulm që platforma e Pavel Durov e hodhi poshtë menjëherë me një postim të publikuar në blogun e saj zyrtar ku shpërbë të gjitha teoritë e avancuara nga CEO i Whatsapp Will Cathcart.

Në një deklaratë të gjatë të publikuar nga Telegram, përmenden nëntë gabime në artikullin Wired. Postimi vitriolik ndalet në aspekte të ndryshme që përmend Cathcart, duke përfshirë teorinë e gjurmimit të vendndodhjes, e cila, shpjegon ai, është e mundur vetëm nëse përdoruesi e bën atë në mënyrë eksplicite (diçka që e kanë bërë vetëm 0.01% e abonentëve).

“Artikulli pretendon në mënyrë mashtruese se vendndodhja e çdo përdoruesi të Telegram “i cili ka vendndodhjen e tij të aktivizuar” mund të aksesohet përmes API-së. Nuk ka qenë kurrë kështu. Vetëm përdoruesit që kanë pranuar në mënyrë eksplicite të shfaqin publikisht vendndodhjen e tyre duke përdorur veçorinë “Më bëj të dukshëm” në faqen “Gjej njerëzit në afërsi”, mund ta bëjnë vendndodhjen e tyre të përafërt të aksesueshme.

Zëdhënësi i Telegram Remi Vaughn gjithashtu hedh poshtë akuzat për kriptim nga fundi në fund, duke thënë se “çdo gjë e dërguar në Telegram është e koduar në mënyrë të sigurt, duke përfshirë bisedat në grup. Bisedat në grup përdorin kriptim klient-server.”

Publikimi i Telegram aktualisht përbëhet nga nëntë pika, një numër që mund të rritet pasi përfundon me “kjo listë po zgjerohet”.

Nuk është grindja e parë mes përfaqësuesve të dy aplikacioneve, të cilat edhe në të kaluarën janë grindur për funksionet dhe sigurinë.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/02/15/telegrami-i-pergjigjet-whatsapp-cdo-gje-qe-dergoni-ne-telegram-eshte-e-koduar/