Sony: PlayStation nuk mund të konkurrojë me Call of Duty

Në polemikën e përjetshme mbi blerjen e Activision-Blizzard nga Microsoft, Sony ka paraqitur një dokument të ri në CMA Britanike (Autoriteti i Konkurrencës dhe Tregjeve). Në raportin e ri, realiteti japonez deklaroi se PlayStation nuk ka aftësitë për të konkurruar me Call of Duty.

“Sony nuk mund të mbrohet nga humbja e Call of Duty”, shkruan kompania, duke e zhvendosur vëmendjen te buxhetet dhe të ardhurat që prodhon marka Activision, të cilat beson se janë jashtëzakonisht të largëta nga ajo që PlayStation mund të arrijë ndonjëherë me titujt e saj të parë – party.

Si provë për këtë, kompania ka vënë në pikëpyetje një nga lojërat e saj më të fundit të lançuara në PlayStation 5, God of War Ragnarock të cilën e kemi shqyrtuar këtu, të cilën e përkufizon si “titulli më i madh i parë ndonjëherë”. Fatkeqësisht, shifrat e raportuara nga Sony janë hequr të gjitha nga kopja publike e dokumentit.

Duke u futur në më shumë detaje, dokumenti raporton një përqindje treshifrore në miliona dollarë në lidhje me buxhetin e alokuar për aventurën aksionare. Një kosto, megjithatë, që Sony do ta kishte grumbulluar gjatë disa viteve dhe në çdo rast më e ulët se një projekt i vetëm Call of Duty. Megjithatë, nga ana e saj, Activision do të kishte investuar mesatarisht 300 milionë dollarë për çdo lëshim vjetor.

Kësaj duhet shtuar më pas orët e lojës dhe të ardhurat e krijuara, të cilat në rastin e Call of Duty sipas Sony janë praktikisht të paarritshme. Si provë për këtë, Sony citoi gjithashtu Destiny, MMOFPS e Bungie, një shtëpi softuerësh e blerë së fundmi.

Dokumenti thotë: “Përvoja e kohëve të fundit e SIE në lojërat e Battle Royale është e kufizuar dhe ekskluziviteti i saj kryesor aktiv me gjuajtje është dukshëm më pak me ndikim se Call of Duty. Destiny, ekskluziviteti kryesor aktiv i SIE për qitje në person të parë, ka pasur vetëm [përqindjen e redaktuar] të orët e luajtura dhe [përqindja e redaktuar] e fitimeve në krahasim me Call of Duty”. Përsëri, përqindjet janë hequr nga versioni publik i dokumentit.

Përgjigja e Sony konfirmon vetëm dyshimet që CMA në Mbretërinë e Bashkuar kishte shprehur tashmë, duke argumentuar se kishte “pak ekskluzivitete të PlayStation aq të qëndrueshme dhe domethënëse për sa i përket kohës së lojës dhe të ardhurave si Call of Duty” dhe çdo përpjekje për të zhvilluar një konkurrent do të kishte “pak shanse të sukses”.

Natyrisht, të gjitha këto vëzhgime lidhen me rastin në të cilin Microsoft vendos të bëjë Call of Duty një Xbox ekskluzive. Nga ana e saj, kompania Redmond përsëriti synimin e saj për të mos kompromentuar në asnjë mënyrë lëshimin e kapitujve të ardhshëm të markës në PlayStation ose në ndonjë platformë tjetër që dëshiron ta ketë atë.

“Pozicioni i Sony duhet të shihet për atë që është: një përpjekje egoiste për të mbrojtur dominimin e saj në treg, në vend të një shqetësimi të mirë-bazuar dhe të vërtetë për aksesin e ardhshëm në lojërat Call of Duty – të cilat mund ta kishte siguruar muaj më parë.” tha Microsoft. .

Deklarimi i Sony me CMA nuk ishte i vetmi megjithatë. Në favor të marrëveshjes midis Microsoft dhe Activision-Blizzard kanë rreshtuar gjashtë kompani të përfshira në industrinë e lojërave video, nga të cilat, megjithatë, dokumenti publik fsheh identitetet. E vetmja e përmendur është 4J Studios, shtëpia softuerike skoceze që bashkëpunoi me Microsoft për lëshimin e versionit të konsolës së Minecraft.

Së fundmi, kujtojmë se dy nga autoritetet kryesore antitrust janë thirrur të shprehen deri në fund të prillit, më saktësisht në 25 prill ai europian, ndërsa të nesërmen, më 26 prill, radha do të jetë e CMA-së britanike.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/03/17/sony-playstation-nuk-mund-te-konkurroje-me-call-of-duty/