Sony, Microsoft dhe Activision Blizzard: Kongresi amerikan kërkon një hetim ndaj Sony

Në luftën e vazhdueshme të Microsoft-it për të blerë Activision Blizzard, të cilin Sony e kundërshton në bazë të një konkurrence të rrezikuar, palët duket se po ndryshojnë. Meqenëse ishte kompania amerikane ajo që duhej të mbronte pozicionin e saj, tani 11 anëtarë të Kongresit të SHBA kanë kërkuar një hetim mbi praktikat e biznesit të Sony.

Megjithatë, natyra e kërkesës së bërë nga disa anëtarë të të dyja palëve: demokratë dhe republikanë, duhet të sqarohet. Përfaqësuesit politikë kanë kërkuar një hetim në tregun e brendshëm të Sony, përkatësisht atë japonez, në të cilin marka PlayStation ka 98% të aksioneve në krahasim me Xbox.

Në një letër të dorëzuar nga pala republikane, përfaqësuesit shprehën dyshimet e tyre për strategjitë e zbatuara nga Sony që do ta lejonin atë të promovonte një monopol kundër Xbox dhe ekonomisë amerikane.

“Politika ekzistuese e qeverisë japoneze për mos hetime kur bëhet fjalë për Sony duket të jetë një pengesë e madhe për eksportet amerikane, me ndikime reale mbi Microsoft-in dhe shumë zhvillues dhe botues amerikanë që shesin globalisht, por shohin të ardhurat e tyre të reduktuara nga këto praktika”, thuhet në shënim. nënshkruar nga të dyja palët.

Megjithatë, ka disa vëzhgime për të bërë, para së gjithash është pesha jo më komerciale, por politike që merr pyetja. Në këtë rast, në fakt, është drejtpërdrejt qeveria amerikane ajo që i bën kërkesat asaj japoneze, pasi natyrshëm nuk mund të procedojë në mënyrë autonome me një hetim në një treg të huaj.

Kësaj duhet shtuar se përfaqësuesit e yjeve dhe shiritave kanë kërkuar hetime në një kontekst më të gjerë për të verifikuar se këto praktika (të supozuara) nuk zbatohen edhe në fusha të tjera, duke kufizuar konkurrencën e industrisë amerikane. Megjithatë, duket se depozituesit nuk e kanë marrë parasysh sjelljen blerëse që ka karakterizuar gjithmonë tregun japonez.

Konsumatorët e Diellit në Lindje, në fakt, kanë tendenca konservatore, të cilat favorizojnë prodhimin e brendshëm. Jo çuditërisht, duke mbetur në sektorin e lojërave, Nintendo nuk ndikohet aspak nga praktikat e supozuara të padrejta të zbatuara nga Sony. Si përmbledhje, kompanitë perëndimore kanë luftuar gjithmonë për të depërtuar në tregun japonez dhe nuk është për t’u habitur që përballë dy produkteve ekuivalente, përdoruesit e rajonit zgjedhin atë vendas në pothuajse të gjitha rastet.

Për më tepër, letra u depozitua në lidhje me hetimet nga FTC Amerikane (Komisioni Federal i Tregtisë) i cili paditi Microsoft-in, i shqetësuar nga rreziqet ndaj konkurrencës që mund të sjellë blerja e Activision Blizzard.

Ditët e fundit, megjithatë, CMA britanike (Autoriteti i Konkurrencës dhe Tregjeve) ka rishikuar pozicionin e saj në lidhje me Call of Duty, duke argumentuar se blerja nga Microsoft nuk do të kufizonte konkurrencën për Sony. Autoriteti do të publikojë konkluzionet e tij më 26 prill, pasuar nga ato të organit evropian më 22 maj.

Ndërkohë, ka mbërritur lajmi se antitrusti japonez i ka dhënë dritën jeshile blerjes së lartpërmendur.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/03/28/sony-microsoft-dhe-activision-blizzard-kongresi-amerikan-kerkon-nje-hetim-ndaj-sony/