Snapdragon X Elite: Qualcomm sfidon Intel dhe AMD

Procesori i ri për PC nuk është Snapdragon 8cx Gen 4, siç spekulohet, por Snapdragon X Elite. Qualcomm ka prezantuar një seri të re për të treguar arkitekturën plotësisht të rinovuar në krahasim me gjeneratat e mëparshme. Kompania kaliforniane pretendon se CPU-ja e integruar ofron performancë më të lartë se ajo e disa CPU-ve nga Intel dhe AMD.

Snapdragon X Elite: Çip AI për PC
Sipas Qualcomm, Snapdragon X Elite është procesori më i fuqishëm, inteligjent dhe më efikas për Windows ndonjëherë. SoC e re, e prodhuar në 4 nanometra (pothuajse me siguri nga TSMC), integron CPU-në Oryon të projektuar nga ekipi Nuvia, një kompani e blerë në vitin 2021. Ai bazohet në dizajnin ARM dhe përbëhet nga 12 bërthama të performancës (tre grupime nga katër ). Prandaj nuk ka bërthama efikasiteti. Frekuenca maksimale është 3.8 GHz për të gjitha bërthamat dhe 4.3 GHz për një ose dy bërthama.

Për krahasim, Snapdragon 8cx Gen 3 i mëparshëm integron 4 bërthama Cortex-X1 (performancë) në 3 GHz dhe 4 bërthama Cortex-A78 (efiçencë) në 2.4 GHz. SoC mbështet deri në 64 GB memorie LPDDR5x në 8,533 MHz me 8533 MHz autobus. Gjerësia e brezit është 136 GB/s. Snapdragon 8cx Gen 3 në vend të kësaj mbështet memoriet LPDDR4x në 4,266 MHz (86.3 GB/s), kështu që rritja e performancës është e qartë.

Snapdragon X Elite integron një GPU Adreno të gjeneratës së fundit, por nuk ka detaje teknike. Qualcomm pretendon performancën maksimale prej 4,6 TFLOPS, mbështetje për ekranet 4K@120Hz dhe drejtuesit e përditësueshëm. Nëpërmjet DisplayPort 1.4 është e mundur të lidhni deri në tre ekrane të jashtëm me rezolucion UHD ose dy me rezolucion 5K me një fletore. Adreno VPU (Video Processing Unit) mbështet H.264. H.265 (HEVC), AV1 dhe VP9 (vetëm dekodimi).

NPU Hexagon (Njësia e Përpunimit Neural) mund të ekzekutojë modele të AI me mbi 13 miliardë parametra në pajisje dhe arrin 45 TOPS. Spectra ISP (Image Signal Processor) mbështet kamera deri në 64 megapiksel. Snapdragon X Elite gjithashtu mbështet lidhjen Wi-Fi 7, Bluetooth 5.4 dhe 5G (Snapdragon

Qualcomm pretendon se CPU në SoC-në e re është dy herë më i shpejtë se Intel Core i7-1360P (12 bërthama) dhe konsumon 68% më pak energji për të njëjtën performancë. Ai gjithashtu ka deri në 50% performancë më të mirë me shumë fije sesa çipi Apple M2. Notebook-ët e parë me Snapdragon X Elite do të mbërrijnë në treg në mesin e vitit 2024. Partnerët përfshijnë Microsoft, HP dhe Lenovo.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/10/25/snapdragon-x-elite-qualcomm-sfidon-intel-dhe-amd/