Sipas nje studimi në vitin 2022, kriminelët kibernetikë arritën të vidhnin 721 milionë fjalëkalime

Sa herë që një kompani pëson një shkelje të të dhënave, fjalëkalimet janë një nga informacionet që rrjedhin më lehtë dhe kur kriminelët kibernetikë që drejtojnë sulmet e hakerëve dhe përhapjen e viruseve kompjuterike i kapin ato, përfundojnë duke i përhapur ato në Dark Web, ku mund të blihen dhe përdoret për vjedhje identiteti dhe financiare.

Fjalëkalimet: 721.5 milionë të ekspozuar në internet në 2022
Ky është pikërisht skenari që del nga një raport i publikuar së fundmi i hartuar nga kompania e sigurisë SpyCloud, në të cilin theksohet gjithashtu se në vitin 2022 bukuria e 721.5 milionë kredencialeve u ekspozuan në fakt online.

Përveç kësaj, 50% e sasisë së fjalëkalimeve të vjedhura të identifikuara nga studiuesit vijnë nga botnets, i cili është një rrjet kompjuterash të infektuar me softuer me qëllim të keq dhe të kontrolluar kolektivisht nga kriminelët kibernetikë për të shpërndarë malware që vjedhin informacion.

Në lidhje me këtë, ne raportojmë më poshtë, në formë të përkthyer, atë që deklaroi Trevor Hilligoss, drejtor i kërkimit të sigurisë në SpyCloud.

Përdorimi i përhapur i vjedhësve të informacionit është një prirje e rrezikshme sepse këto sulme hapin derën për aktorët e këqij si Initial Access Brokers, të cilët shesin regjistrat e malware që përmbajnë të dhëna të sakta vërtetimi për sindikatat e ransomware dhe kriminelët e tjerë.

“Studimi zbuloi gjithashtu se 72% e përdoruesve të prekur nga shkeljet e të dhënave të vitit 2022 përdornin fjalëkalime të komprometuara më parë dhe se mbi 327,000 nga kredencialet e ekspozuara ishin të lidhura me Taylor Swift dhe Bad Bunny, ndërsa 261,000 ishin të lidhur me shërbimet e transmetimit si Netflix dhe Hulu dhe më shumë se 167,000 ishin të lidhur me familjen mbretërore britanike dhe vdekjen e mbretëreshës Elizabeth.

Studimi zbuloi gjithashtu 8.6 miliardë pasuri të informacionit personal. Kjo përfshin 1.4 miliardë emra të plotë, 332 milionë ID të plotë kombëtare/numra të sigurimeve shoqërore dhe 67 milionë numra të kartave të kreditit.”


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/03/15/sipas-nje-studimi-ne-vitin-2022-kriminelet-kibernetike-arriten-te-vidhnin-721-milione-fjalekalime/