Si quhej Google më parë? Një emër që nuk mund ta prisni

Nuk ka asnjë person në botë që nuk e njeh Google: gjigandi Mountain View është i famshëm për shfletuesin e tij Chrome, për Youtube, shërbimin e tij të transmetimit të videove, apo edhe për Chatbot Google Bard të bazuar në AI. Ajo që shumë mund të mos e dinë, megjithatë, është se Google kishte një emër tjetër përpara se të miratonte atë që ka ende sot.

Për të zbuluar emrin e parë të Big G, duhet të kthehemi në vitet 1995-1996. Në fakt, Sergey Brin dhe Larry Page u takuan për herë të parë në vitin 1995: të dy ishin studentë të Stanfordit, dhe i pari (më i madh se i dyti) u ngarkua nga shkolla për të treguar të riun Page, në atë kohë i diplomuar në inxhinieri në Universitetin e Michigan.

Ajo që në vitin 1995 ishte thjesht një miqësi mes dy studentëve të thjeshtë, në vitin 1996 ishte shndërruar në shumë më tepër: të dy në fakt shkruanin rresht pas rreshti kodi për atë që do të kishte qenë embrioni i Google, ose një motor kërkimi miqësor për përdoruesit që revolucionarizoi. navigimi i faqes së internetit.

Ideja e Page dhe Brin ishte të rendisnin faqet e internetit jo aq shumë bazuar në numrin e paraqitjeve të tyre në rezultatet e kërkimit, por në bazë të backlink ose faqeve të tjera të internetit që i referoheshin asaj të mëparshmes. Me fjalë të tjera, një faqe me qindra mijëra backlinks konsiderohej më e vlefshme se ajo që kishte vetëm një pjesë të vogël, kështu që përfundoi më lart në rezultatet e kërkimit.

Pikërisht për shkak të rëndësisë së backlinks, Brin dhe Page e quajtën shembullin e parë të Google “BackRub”. Për ata që nuk flasin shumë mirë anglisht, fjala “backrub” mund të përkthehet në italisht si “masazh i shpinës”. Deri në vitin 1997, Google quhej BackRub dhe përdorej nga shumë njerëz në serverët e Stanfordit: vetëm kur përdorimi i motorit të kërkimit u rrit në mënyrë dramatike, duke i detyruar krijuesit e tij të gjenin serverë më të fuqishëm, emri ndryshoi në Google.

Kalimi në serverë të jashtëm në Stanford, i cili kishte një kosto të madhe mirëmbajtjeje, i detyroi Brin, Page dhe bashkëpunëtorët e tyre të mendonin për një emër që do të tërhiqte më shumë publikun dhe, mbi të gjitha, investitorët e nevojshëm për të mbajtur në këmbë motorin e kërkimit. Një koleg i dy themeluesve të Google, Sean Anderson, propozoi emrin “Googolplex“, i cili në matematikë tregon një numër të përbërë nga një 1 dhe një numër kaq i madh zero sa është e pamundur t’i numërosh ato.

Të gjithëve iu pëlqeu menjëherë ideja: e vetmja gjë që mbetej ishte blerja e domenit të ri të kompanisë. Page dhe Brin preferuan të hiqnin prapashtesën “-plex”, të konsideruar të padobishme dhe vendosën që motori i kërkimit të quhej “Googol”. Megjithatë, Sean Anderson bëri një gabim dhe regjistroi “Google.com” në vend të “Googol.com”, ndoshta për shkak të një gabimi shtypi. Në këtë mënyrë, lindi Google që ne njohim sot.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/04/07/si-quhej-google-me-pare-nje-emer-qe-nuk-mund-ta-prisni/