Si po përgatiten Apple, Google, Amazon dhe Facebook për fundin e Golden Age

Shi shifrash negative nga gjigantët e teknologjisë. Apple, Amazon, Google dhe Facebook zbuluan të premten rezultatet e tyre për tremujorin e katërt të 2022. Historikisht i mirë, tremujori i fundit i vitit (i pari në kalendarin e Apple) është në rënie të lirë në 2022.

Në Apple, shitjet janë ulur 5% krahasuar me të njëjtën periudhë të vitit 2021. Një shifër e përmbajtur nga iPad (+29.66% në 9.4 miliardë dollarë) dhe shërbimet (+6.4% në 20.77 miliardë dollarë). Për fat të mirë, sepse iPhone nuk e ka gjetur audiencën e tij (-8.17% në 65.78 miliardë dollarë) dhe shitjet e Mac kanë rënë (-30% në 7.74 miliardë dollarë).

E njëjta atmosferë në Meta (Facebook) e cila pa xhiron e saj të rënë me 4% (32.2 miliardë dollarë), por fitimi bie me 55% (4.7 miliardë dollarë), duke e çuar rënien gjatë vitit në -41% (23 miliardë dollarë).

Këto rezultate pothuajse do t’i bënin ato të Alphabet (Google) dhe Amazon mjaft të mira. E para pa një rritje të xhiros me një përqindje shumë të vogël, e dyta me 9%. Për Amazon, është edhe më mirë se vlerësimet e kompanisë, e cila më tepër priste një rritje prej 2 deri në 8%.

Mjafton të shikosh fitimet për të kuptuar se tremujori i katërt nuk ishte rozë as për këta dy gjigantë. Google shënon një rënie prej 34% (13.62 miliardë) krahasuar me vitin 2021, Amazon me 98% (0.3 miliardë dollarë krahasuar me 14.3 në 2021). Një rënie e cila shpjegohet, në rastin e Amazon, me një humbje të vlerësimit para taksave prej 12.7 miliardë dollarë në 2022 për shkak të investimit të saj në kompaninë e automjeteve elektrike Rivian.

Gjithsesi, epoka e artë e GAFAM-it duket se ka marrë fund. Për më tepër Mark Zuckerberg, CEO i Meta (Facebook), e njohu vetë. “Pas rritjes për tetëmbëdhjetë vjet me një normë prej 20 ose 30% në vit, gjërat kanë ndryshuar mjaft dukshëm këtë vit. u tha ai analistëve. Kjo është një rënie mjaft e madhe. Nuk mendoj se do të vazhdojë, por as gjërat nuk do të kthehen ashtu siç ishin.”

Kriza prek edhe GAFAM-in
Mes njohjes së strategjive të lëkundshme dhe argumentimit të situatës makroekonomike, drejtuesit e GAFAM-it e justifikojnë sa më mirë këtë prirje rënëse.

Për Tim Cook, nuk ka asnjë pyetje për të dëgjuar për një strategji të rritjes së çmimeve të papërshtatshme për kontekstin global. I përballur me rënien më të madhe të kompanisë që nga viti 2016, shefi i Apple me druajtje evokon “një kontekst të vështirë makroekonomik” një dollar shumë të fortë si dhe problemet e furnizimit në fabrikat kineze për shkak të rritjes së rasteve me Covid në fund të vitit.

E njëjta histori me gjigantët e tjerë të teknologjisë dhe dixhitale me, si bonus, investime masive në inteligjencën artificiale për Google (i cili mund të prezantojë rivalin e tij ChatGPT më 8 shkurt në Paris), metaversin që i kushton miliarda Meta-s ose produkteve dhe shërbimeve në anën e Amazon e cila shpërndan miliarda dollarë në Prime Video në veçanti.

Jo faji im për strategjitë e miratuara si rritja e çmimeve të iPhone jashtë Shteteve të Bashkuara, rritja e çmimeve të shërbimeve (Prime Video, shërbimet Apple etj.), apo edhe fluturimi masiv i përdoruesve gjatë gjithë vitit 2022 (Facebook) pasi konsumatorët mbyten nën peshën e inflacionit. Madje Google përgëzon veten për tremujorin e fundit, duke përmendur veçanërisht rezultatet e shkëlqyera të telefonave inteligjentë Pixel (një herë të ofruar me çmime shumë agresive) ose rezultatet e mira të Youtube, që është më fitimprurëse për Alphabet, por gjithnjë e më pak për krijuesit.

Planet tashmë janë në veprim për vitin 2023
Nëse Mark Zuckerberg pranon se epoka e artë e teknologjisë dhe dixhitale ka mbaruar, GAFAM tashmë ka njoftuar dhe madje ka zbatuar plane veprimi për të ndryshuar kurbën.

E pamundur të humbasësh masat e para: pushimet nga puna. Kur godet kriza, punonjësit shpesh ia vlen të përshtaten. Google, Amazon dhe Meta kanë njoftuar mijëra shkurtime të vendeve të punës në të gjithë botën, ndonjëherë me metoda që konsiderohen si shumë brutale.

Në Apple, Tim Cook shpjegon se është fokusuar në problemet e furnizimit, gjë që tashmë bën të mundur numërimin e 2 miliardë përdoruesve të pajisjeve Apple në botë, tha ai.

Kompanitë e tjera fillimisht do të duhet të thithin kostot që lidhen me pushimet nga puna. Alphabet, për shembull, paralajmëroi analistët se tremujori i parë i vitit 2023 do të shënohej nga “ndarja e punonjësve dhe tarifat përkatëse prej 1.9 miliardë deri në 2.3 miliardë dollarë” në lidhje me largimin nga puna të 12,000 njerëzve.

E njëjta gjë do të jetë edhe për Amazon dhe Meta, të cilat do të duhet të thithin kostot e shkurtimeve të 18,000 punonjësve për të parën dhe 11,000 punonjësve për të dytin. Gjigandi i shpërndarjes do të përqendrojë përpjekjet e tij në uljen e kostove në vitin 2023 në mënyrë që të rifitojë ngjyrën dhe të amortizojë investimet e tij të rënda.

Në Meta, skuadrave të Mark Zuckerberg-ut u bëhet puna për ta. Nga njëra anë, kompania duhet të gjejë leva për t’u përballur me TikTok me Rrotullat e saj dhe të anashkalojë humbjen që lidhet me bllokimin e shënjestrimit të reklamave në produktet e Apple. Nga ana tjetër, Meta duhet të përballet me sfidën më të madhe në historinë e saj: të bindë përdoruesit se e ardhmja qëndron në metaverse. Kompania ka humbur tashmë 10 miliardë dollarë në 2021 dhe më pas 13.7 miliardë dollarë në 2022. Ajo pret të humbasë edhe më shumë në 2023, pavarësisht lëshimit të kufjeve të saj të reja Meta Quest VR.

Për të gjithë këta gjigantë i pret një sfidë tjetër dhe jo më pak e rëndësishme. Atë të përgjigjes ndaj rregullave të reja të Bashkimit Evropian të cilat gradualisht do të hyjnë në fuqi në 2023 dhe 2024. Rregulla që do t’i detyrojnë ata të rishikojnë modelet e tyre ekonomike për disa qindra milionë përdorues të interesuar drejtpërdrejt, apo edhe, në mënyrë indirekte, disa miliardë.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/02/13/si-po-pergatiten-apple-google-amazon-dhe-facebook-per-fundin-e-golden-age/