Sanksionet e SHBA për zhvilluesit e Predator

Intellexa është sanksionuar nga Departamenti i Thesarit i SHBA-së, së bashku me katër kompani të tjera që janë pjesë e Konsorciumit Intellexa. Për herë të parë u sanksionuan edhe dy persona, mes tyre edhe themeluesi i konsorciumit.

Asetet e ngrira dhe ndalimi i transaksioneve
Që nga themelimi i tij në 2019, Intellexa Consortium ka zhvilluar dhe shitur spyware komercial dhe mjete të tjera mbikëqyrjeje. Më i njohuri është Predator, i përdorur nga qeveri të ndryshme për të spiunuar gazetarët dhe zyrtarët e qeverisë amerikane. Ngjashëm me Pegasus po aq famëkeq, ai infekton pajisjet Android dhe iOS nëpërmjet sulmeve me klikim zero, pra pa ndërveprim të përdoruesit.

Spyware mund të vjedhë informacione të ndryshme (kontakte, histori të thirrjeve, mesazhe dhe të tjera), të regjistrojë biseda përmes mikrofonit dhe të gjurmojë vendndodhjen gjeografike. Klientët e Konsorciumit Intellexa përfshijnë shumë regjime autoritare që përdorin spyware për të spiunuar gazetarët, disidentët dhe kundërshtarët politikë.

Pesë kompanitë e sanksionuara nga Departamenti i Thesarit janë:

-Intelexa SA: kompani me seli në Greqi që eksporton mjete mbikëqyrjeje
-Intelexa Limited: kompani me bazë në Irlandë që menaxhon asetet e konsorciumit
-Cytrox AD: Kompani me bazë në Maqedoninë e Veriut që zhvillon Predator
-Cytrox Holdings ZRT: kompani me bazë hungareze që zhvilloi Predator
-Thalestris Limited: Kompani me bazë në Irlandë që zotëron të drejtat e shpërndarjes për Predator

Siç u përmend, për herë të parë u sanksionuan edhe dy persona fizikë:

-Tal Jonathan Dilian (Dilian): themelues i Konsorciumit Intellexa
-Sara Aleksandra Fayssal Hamou (Hamou): eksperte në ofrimin e korporatave

Sanksionet përfshijnë ngrirjen e të gjitha aseteve në pronësi të Shteteve të Bashkuara dhe ndalimin e kryerjes së transaksioneve financiare me kompanitë.

The post Sanksionet e SHBA për zhvilluesit e Predator appeared first on 01News.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2024/03/06/sanksionet-e-shba-per-zhvilluesit-e-predator/