Ransomware bllokon spitalin në Barcelonë: anullohen150 operacione

Pavarësisht rënies së të ardhurave për kriminelët kibernetikë, ata vazhdojnë të shfrytëzojnë ransomware për të synuar infrastrukturën kryesore ndërkombëtare dhe për të mbledhur shuma të mëdha parash nga viktimat. Sulmi i fundit kibernetik, në veçanti, ka paralizuar sistemin e një prej spitaleve kryesore në Barcelonë duke detyruar stafin të ndalojë aktivitetet.

Ransomware godet një spital tjetër
Nuk është hera e parë që kriminelët godasin spitalet: në disa rrethana ata kanë bërë një hap prapa, duke liruar sisteme për të lejuar mjekët të vazhdojnë të shpëtojnë jetë, por në të tjera ata kanë vazhduar ofensivën duke kërkuar shpërblime edhe më të shtrenjta.

Në kohën e shkrimit, aksioni kundër Klinikës Spitalore të Barcelonës duket se i ka detyruar zyrtarët të mbyllin kompjuterët e laboratorit, dhomës së urgjencës dhe farmacive në tre qendra dhe shumë të tjera jashtë klinikave, duke anuluar 150 operacione të pambikëqyrura, kujdes urgjent dhe rreth 3,000 kontrolle të pacientëve.

Qeveria e Katalonjës ka thënë se Agjencia e Sigurisë Kibernetike e rajonit po përpiqet të rivendosë sistemin, ndërkohë që hakerët nuk kanë paraqitur asnjë kërkesë për shpërblim. Ndërkohë, operacionet në spital do të vazhdojnë duke u mbështetur në letra të shtrenjta, të vjetra dhe me gjelbërim të përhershëm.

Kush është përgjegjës?
Është ende e vështirë të identifikohen me siguri absolute ata që janë përgjegjës për sulmin kibernetik. Megjithatë, konsideratat fillestare nga ekspertët rajonalë e shohin cyber gang RansomHouse si fajtorin më të besueshëm. Veçanërisht kurioze është mungesa e një kërkese për shpërblim: a do të arrijë në ditët në vijim, a është një sulm fillestar që parashikon një operacion më agresiv dhe më të përhapur, apo është një tjetër fytyrë e kriminelëve?

Vetëm një gjë është e sigurt: nëse paraqitet, shpërblimi nuk do të paguhet


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/03/08/ransomware-bllokon-spitalin-ne-barcelone-anullohen150-operacione/