Pas SHBA-së dhe Belgjikës, TikTok rrezikon ban edhe nga Mbretëria e Bashkuar

TikTok në Evropë është edhe më i bllokuar pas ndalimit të instalimit në pajisjet qeveritare të aplikuar fillimisht nga Shtetet e Bashkuara dhe, vetëm fundjavën e kaluar, edhe në Belgjikë. Në Kontinentin e Vjetër, vendi i fundit që shtyu të njëjtin ndalim është Mbretëria e Bashkuar: sipas një raporti të fundit nga Bloomberg, vendimi përfundimtar mund të vijë shumë shpejt.

Ndalimi i TikTok mbërrin edhe në Angli
Pas shembullit të qeverisë belge dhe organit ekzekutiv të Bashkimit Evropian, qeveria britanike pritet të zbatojë versionin e saj të ndalimit të TikTok për telefonat inteligjentë të qeverisë brenda pak ditësh. Ky ndalim do t’u rekomandohej autoriteteve kombëtare për të njëjtat arsye të dëgjuara në Shtetet e Bashkuara, përkatësisht shqetësimet për sigurinë e të dhënave të ndjeshme.

Lajmi vjen gjithashtu pasi TikTok njoftoi Project Clover, një iniciativë e krijuar pikërisht me synimin për të qetësuar Kontinentin e Vjetër, duke përdorur qendrat e të dhënave në Evropë për të bindur ligjvënësit evropianë se të dhënat e përdoruesit do të jenë të sigurta: “Çdo akses në të dhëna jo vetëm që do të përputhet me ligjet përkatëse për mbrojtjen e të dhënave, por gjithashtu së pari do të duhet të kalojnë nëpër këto porta dhe kontrolle shtesë të sigurisë, “thanë zëdhënësit e rrjetit social në shtëpi ByteDance për këshilltarët e politikave në Mbretërinë e Bashkuar rreth një javë më parë.

Megjithatë, këto përpjekje nga ana e transparencës nuk duken të mjaftueshme në sytë e britanikëve, të drejtuara me sa duket drejt zgjidhjes së ndalimit.

A do të përhapet diku tjetër?
Masa që pretendohet se zbatohet nga Mbretëria e Bashkuar duket se po përhapet si zjarr në Evropë: cili vend do të preket më pas? Thjesht duhet të jemi vigjilentë dhe të vëzhgojmë trendin e tregut dhe vendimet e vendeve të ndryshme.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/03/13/pas-shba-se-dhe-belgjikes-tiktok-rrezikon-ban-edhe-nga-mbreteria-e-bashkuar/