Pas 10 viteve inteligjenca artificiale do të jetë superiore ndaj njerëzores

Në ditët e sotme, kur bëhet fjalë për inteligjencën artificiale, ka nga ata që po e bëjnë atë gjithnjë e më të zhurmshme. Ka nga ata që e përkufizojnë atë si të rrezikshëm dhe potencialisht të aftë për të na zhdukur. Ata që në vend të kësaj e mirëpresin si mana nga qielli. Këtë herë flet Masayoshi Son, CEO i njohur i SoftBank, i cili pretendon se brenda 10 viteve do të bëhet një AGI, pra një AI e përgjithshme, e aftë të jetë 10 herë më inteligjente se njeriu.

Njeriu i kapërcehet nga një makineri
Tashmë dihet mirë se njeriu në të kaluarën është zëvendësuar nga makinat. Sot e marrim si të mirëqenë që disa detyra kryhen me mjete dixhitale dhe mekanike, por dikur nuk ishte e qartë kështu. Çështja e inteligjencës artificiale është kthyer në modë pasi ChatGPT ktheu një version shumë më të fuqishëm. Le të kujtojmë se ChatGPT tani mund të shfletojë në internet, gjë që e bën atë vërtet super performues. Por çfarë tha saktësisht Masayoshi Son për një AI super të fuqishme të aftë të kapërcejë inteligjencën njerëzore? Drejtori i Përgjithshëm i SoftBank tha se brenda një dekade do të ketë inteligjencë më të lartë se ajo e njerëzve:

“AGI do të jetë dhjetë herë më inteligjente se shuma totale e gjithë inteligjencës njerëzore. Është e gabuar të thuhet se AI nuk mund të jetë më inteligjente se njerëzit sepse është krijuar nga njerëzit. AI tani mëson vetë, stërvit dhe nxjerr përfundime ashtu si njerëzit .”

Por kjo nuk është e gjitha, duke qenë se studiuesi japonez foli edhe për super inteligjencën artificiale, pra një evolucion të mëtejshëm të AI-së gjeneruese tashmë të pranishme sot. Sipas tij, ky hap do të ndodhë brenda 20 viteve. Madje ai pretendon se kjo inteligjencë do ta tejkalojë inteligjencën njerëzore me një faktor prej 10.000. Megjithatë, do të ishte interesante të kuptojmë nëse CEO e kupton inteligjencën thjesht si një proces llogaritjeje, apo i atribuon gjithashtu aftësi dalluese që çojnë në vetëdije.

Inteligjenca artificiale superiore ndaj njeriut
Duke parafrazuar evolucionizmin darvinian, inteligjenca është ndoshta thjesht aftësia për t’u përshtatur me situatat e paparashikuara. Ruajtja e specieve në thelb nënkupton aftësinë për të ruajtur ekzistencën e dikujt duke iu përshtatur nevojave të momentit. Kafshët e bëjnë atë dhe njerëzit gjithashtu. Duke u thelluar në koncept, çdo mashkull është më inteligjent, aq më mirë përshtatet me mjedisin e tij dhe bëhet protagonist i tij, për të marrë atë që dëshiron. Megjithatë, inteligjenca ndoshta nuk është pikërisht kjo, pasi në realitet ekzistenca ka shumë variabla për t’u reduktuar në përcaktimin dhe vullnetin e vetëm të një individi të vetëm. Në çdo rast, deklarata e CEO të SoftBank duket disi pretencioze, pasi ndoshta nuk merr parasysh faktorë të tjerë. Njeriu është në gjendje të dallojë të mirën nga e keqja përmes proceseve njohëse që përfshijnë vetëdijen, vullnetin, dëshirën dhe mbi të gjitha ndjesitë. Si do të bëhet i vetëdijshëm një robot për këto reflektime? Natyrisht, njeriu do të jetë në gjendje t’i nxisë ato përmes softuerit, por në të njëjtën mënyrë do të jetë ende puna e species sonë që të drejtojë inteligjencën artificiale drejt këtyre proceseve intelektuale. Kjo nuk do të thotë që Masayoshi Son është i sigurt për pozicionin e tij:

“Ne duhet të mendojmë se çfarë duhet të bëjmë kur të vijë kjo botë.”

Në konferencë mori pjesë edhe Rene Haas, CEO i ARM-së. Ai ndan edhe përshtypjet e tij, por mendon se do të zgjasë pak më shumë, pasi 10 vite janë ndoshta paksa shumë të shkurtra.

Pikat kryesore…
-sipas CEO të SoftBank, inteligjenca artificiale do ta kalojë inteligjencën njerëzore;
-do të duhen rreth 10 vjet për të arritur këtë qëllim;
-hapi tjetër do të jetë super inteligjenca, ndoshta një lloj gjithëdijshmërie që do të arrijë brenda disa dekadave.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/10/06/pas-10-viteve-inteligjenca-artificiale-do-te-jete-me-e-larte-se-ajo-e-njerezve/