Opera sfidon Microsoft dhe Google me integrimin ChatGpt

Në garën për të adoptuar inteligjencën artificiale në softuer të zakonshëm, Opera është gjithashtu pjesë e saj.

Shfletuesi i përdorur për të shfletuar rrjetin së shpejti do të integrojë veçori që rrjedhin drejtpërdrejt nga ChatGpt., chatbot i famshëm që ka ndezur një prirje të vërtetë drejt të ashtuquajturës AI “biseduese”. Vetëm pak ditë më parë, Microsoft prezantoi një vrojtim të motorit të tij të kërkimit të aktivizuar me AI, Bing, dhe Google bëri të njëjtën gjë me projektin Bard.

Risia e parë që ChatGpt do të sjellë në Opera është “Shorten”, një mënyrë për të krijuar automatikisht përmbledhje të artikujve dhe ueb faqeve të vizituara. Kur të bëhet i disponueshëm publikisht, do të shihni një ikonë të re në shfletuesin tuaj në të djathtë të shiritit të adresave. Prekja e tij do të hapë një shirit anësor ku ChatGpt do të sigurojë një përmbledhje me pika të faqes së internetit që po shfletoni. Jan Standel, nënkryetar i marketingut dhe komunikimit në Opera, tha për The Verge se Shorten do të fillojë të shpërndahet për përdoruesit “shumë shpejt”.

Kompania është duke punuar në veçori të tjera të fuqizuara nga AI që pretendon se do të “rrisin” përvojën e Opera, por kompania nuk ka detajuar se çfarë do të përfshijnë këto. Njoftimi i Shorten vjen në të njëjtën javë kur Microsoft zbuloi planet e tij për të ridizajnuar Edge, softuerin e tij të shfletuesit që zëvendësoi Internet Explorer, për të shtuar veçori të bazuara në inteligjencën artificiale. Konkurrenti i Google quhet Bard, një chatbot i mundësuar nga platforma LaMDA.

Ditët e fundit, Mountain View njoftoi një investim prej 300 milionë dollarësh në start-upin Anthropic, i cili tashmë ka zhvilluar Claude, një rival chatbot i ChatGpt.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/02/13/opera-sfidon-microsoft-dhe-google-me-integrimin-chatgpt/