OpenAI dëshiron të krijojë çipat e veta të AI

Sipas një raporti të fundit nga Reuters, OpenAI, kompania që krijoi ChatGPT, po shqyrton projektimin dhe prodhimin e çipave të saj të inteligjencës artificiale.

Kompania thuhet gjithashtu se po kërkon të blejë një prodhues të çipave të specializuar në AI për të trajtuar mungesën dhe koston e lartë të çipave të nevojshëm për aplikimet e saj. Kjo strategji, e motivuar nga prioriteti i CEO Sam Altman për të siguruar disponueshmëri më të madhe të çipave AI, pasqyron interesin dhe kërkesën në rritje në treg për çipa të dedikuar për inteligjencën artificiale.

Kompania nuk ka vendosur ende se çfarë të bëjë, por po shikon disa opsione për të zgjidhur problemin e mungesës së çipave të AI. CEO i OpenAI theksoi nevojën urgjente për më shumë çipa të AI si një nga prioritetet e kompanisë. Një sfidë kryesore është mungesa e njësive të përpunimit grafik (GPU), veçanërisht ato të bëra nga Nvidia, të cilat janë kritike për aplikacionet e AI. Nvidia mban mbi 80% të pjesës globale të tregut GPU.

OpenAI konsideron krijimin ose blerjen e çipave të AI për të mbështetur ChatGPT
Ndërkohë, Altman shprehu shqetësim si për mungesën e procesorëve të avancuar të nevojshëm për softuerin OpenAI ashtu edhe për kostot e konsiderueshme që lidhen me funksionimin e infrastrukturës së kërkuar të harduerit. Në veçanti, disa analistë besojnë se drejtimi i ChatGPT është një ndërmarrje e shtrenjtë për OpenAI. Nëse vëllimi i pyetjeve të ChatGPT do të arrinte një të dhjetën e kërkimit të Google, do të kërkonte një investim fillestar prej rreth 50 miliardë dollarë në GPU dhe rreth 15 miliardë dollarë në çipa çdo vit për të mbështetur operacionet e tij.

Sipas disa ekspertëve, nëse OpenAI vendos të vazhdojë projektin e tij për krijimin e çipave të personalizuar të AI, do t’i bashkohet një grupi të vogël gjigantësh teknologjikë si Google dhe Amazon, të cilët kanë dizajnuar çipat e tyre të përshtatur për nevojat e tyre specifike. Megjithatë, duhet mbajtur parasysh se ky është një operacion shumë kompleks, me kosto që mund të kalojnë qindra miliona dollarë në vit. Për më tepër, suksesi i një operacioni të tillë nuk është i garantuar, edhe nëse investohen shumë burime.

OpenAI ka eksploruar me të vërtetë mundësinë e blerjes së një kompanie me çipa dhe ka bërë kontrollet e veta për një objektiv të mundshëm blerjeje, por nuk ka zbuluar emrin e kompanisë. Në çdo rast, nëse kompania zgjedh të krijojë çipin e saj të personalizuar të AI ose të ndjekë një blerje, procesi ka të ngjarë të zgjasë disa vjet.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/10/06/openai-deshiron-te-krijoje-cipat-e-veta-te-ai/