NVIDIA prezanton çipa të rinj për superkompjuterët dhe AI: HGX H200 dhe GH200

NVIDIA ka hequr velin e gjeneratës së re të çipave të superkompjuterëve që synojnë operacionet e inteligjencës artificiale, të cilat do të jenë qendrore për zbulimet e ardhshme në fushën e të mësuarit të thellë dhe LLM si GPT-4.

Krahasuar me gjeneratën e mëparshme, hyrjet e reja përshkruhen si një hap i rëndësishëm përpara dhe mund të përdoren në qendrat e të dhënave dhe superkompjuterët, për të punuar në detyra të tilla si parashikimi i motit, zbulimi i drogës dhe llogaritja kuantike.

Në bazën e formacionit gjejmë GPU HGX H200 bazuar në arkitekturën Hopper, e cila zë vendin e H100. Jemi përballë çipit të parë të kompanisë që përdor memorien HBM3e, i cili jo vetëm është më i shpejtë, por ofron edhe kapacitet më të madh: ky aspekt e bën atë të përshtatshëm për modele të mëdha gjuhësore. Krahasuar me H100, H200 dyfishon shpejtësinë e konkluzionit në Llama 2, një LLM me parametra 70 miliardë dhe do të funksionojë në çdo lloj qendre të dhënash.

Gjithashtu është paraqitur superçipi GH200 Grace Hopper i cili kombinon H200 dhe CPU-në Grace duke përdorur ndërlidhjen NVLink-C2C. Ky është projektuar gjithashtu për superkompjuterët për të lejuar shkencëtarët të zgjidhin problemet duke përshpejtuar aplikacionet komplekse. GH200 do të përdoret në më shumë se 40 superkompjuterë në qendrat kërkimore globale, por do të shohë gjithashtu vendosjen e tij në ofruesit e shërbimeve cloud. Më i shquari për t’u përdorur do të jetë JUPITER, i cili është montuar në uzinën Jülich në Gjermani dhe do të bëhet “sistemi më i fuqishëm i inteligjencës artificiale në botë” kur të instalohet në vitin 2024, duke ndihmuar zbulimin e drogës, llogaritjen kuantike dhe inxhinierinë industriale. Brenda do të ketë 24 mijë NVIDIA GH200 Superchips të ndërlidhur me platformën NVIDIA Quantum-2 InfiniBand.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/11/13/nvidia-prezanton-cipa-te-rinj-per-superkompjuteret-dhe-ai-hgx-h200-dhe-gh200/