Nokia dhe Samsung bien dakord për përdorimin e patentave për 5G

Gjigandi finlandez i teknologjisë Nokia ka nënshkruar një marrëveshje të re për të licencuar patentat e saj 5G tek Samsung.

Në pjatë do të kishte të paktën 4500 patenta të konsideruara “thelbësore” për zhvillimin e standardit të gjeneratës së re. Një marrëveshje e mëparshme, e cila skadoi në dhjetor, tashmë i lejoi kompanisë koreane të aksesonte disa nga teknologjitë e Nokia-s, duke integruar gjithashtu zgjidhjet 5G në produktet e destinuara për treg.

Sipas një deklarate të lëshuar nga Nokia, marrëveshja i jep Samsung akses në “shpikjet kryesore në 5G dhe teknologji të tjera”. “Samsung është një lider në sektorin e telefonave inteligjentë dhe ne jemi të kënaqur që kemi arritur një marrëveshje të re me ta”, shpjegoi Jenni Lukander, presidente e Nokia Technologies, duke shtuar se lëvizja do t’u ofrojë dy kompanive “lirinë për të inovuar”, duke nënvizuar “forcën të patentave të Nokia-s, rezultat i dekadave të investimeve në kërkim dhe zhvillim”. Kompania evropiane veriore tha se ka investuar më shumë se 130 miliardë euro në kërkim dhe zhvillim që nga viti 2000, gjë që ka rezultuar në më shumë se 20,000 kategori patentash, 4,500 prej të cilave konsiderohen “thelbësore” për teknologjinë 5G.

Kompanitë mund të licencojnë dhe përdorin këto teknologji pa pasur nevojë të bëjnë investimet e tyre, duke nxitur inovacionin dhe zhvillimin e produkteve dhe shërbimeve të reja për konsumatorët. Megjithëse kushtet e marrëveshjes mbeten konfidenciale, ka konfirmim që Samsung do të bëjë pagesa të honorarëve për Nokia-n për një periudhë shumëvjeçare duke filluar nga 1 janari 2023.

Në vitin 2021, Nokia u bë një nga kompanitë e para që mori certifikimin ISO 9001 për menaxhimin të portofolit të saj të patentave. Certifikimi vlerëson organizatat bazuar në aftësinë e tyre për të ofruar vazhdimisht rezultate cilësore gjatë projektimit, zhvillimit dhe ofrimit të produkteve dhe shërbimeve.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/01/24/nokia-dhe-samsung-bien-dakord-per-perdorimin-e-patentave-per-5g/