Një vit luftë kibernetike, raporti i Google

Pothuajse një vit më parë, Rusia pushtoi Ukrainën. Google mbështet institucionet dhe qytetarët ukrainas përmes donacioneve dhe nismave të tjera, duke përfshirë ato të zhvilluara për të bllokuar sulmet dixhitale. E ashtuquajtura luftë kibernetike madje i parapriu luftës në terren. Kompania Mountain View ka publikuar raportin “Mjegulla e Luftës: Si Konflikti i Ukrainës transformoi Peizazhin e Kërcënimeve Kibernetike” i cili ilustron teknikat e përdorura nga kriminelët kibernetikë të financuar nga qeveria ruse.

Një vit luftë kibernetike
Që nga fillimi i konfliktit, kriminelët kibernetikë rusë kanë kryer sulme të shumëfishta për të fituar një avantazh në hapësirën kibernetike. Objektivat e para ishin infrastrukturat civile, ushtarake dhe qeveritare. U kryen gjithashtu sulme phishing me shtizë (madje edhe kundër vendeve të tjera të NATO-s) dhe sulme spiunazhi.

Google ka identifikuar pesë faza nga janari deri në dhjetor 2022, gjatë të cilave kriminelët kibernetikë u përpoqën vazhdimisht të synonin kompanitë që menaxhojnë infrastrukturën kritike me malware shkatërrues, të njohur si fshirëse.

Kremlini ka shfrytëzuar median e regjimit për të manipuluar opinionin publik dhe informacione të censuruara të konsideruara “të rreme” (disa VPN të përdorura nga qytetarët për të hyrë në burime të huaja janë bllokuar). Kriminelët kibernetikë të financuar nga qeveria kanë nisur gjithashtu fushata masive në mediat sociale për të fituar mbështetjen e brendshme për luftën.

Duke parë përpara, Google parashikon se sulmet me siguri do të vazhdojnë (si kundër Ukrainës ashtu edhe ndaj partnerëve të NATO-s) dhe shumë prej tyre do të jenë shkatërruese, pasi do t’i përgjigjen zhvillimeve në fushën e betejës. Lufta kibernetike do të luajë gjithnjë e më shumë një rol vendimtar në konfliktet e armatosura, ndaj nevojiten masa më të avancuara të mbrojtjes.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/02/17/nje-vit-lufte-kibernetike-raporti-i-google/