Një malware i ri lejon të spiunohen përdoruesit e Android në kohë reale

Lajm i keq për përdoruesit e Android. Një malware i ri, i quajtur Hook, po përhapet në kontekstin amerikan, australian dhe spanjoll.

Agjenti keqdashës, i përdorur për të vjedhur kredencialet bankare nga telefonat inteligjentë, është një variant i malware Ermac që shfaq sjellje disi të pazakontë.

Në fakt, përmes Hook, hakerët mund të marrin kontrollin e plotë në kohë reale të pajisjes Android të infektuar. Jo një rrezik i vogël, veçanërisht për ata që nuk përdorin një antivirus në pajisjen e tyre.

Kjo rezulton në aftësinë për të rrëshqitur përmes përmbajtjes së smartfonit dhe për të marrë informacione personale nga distanca pa asnjë lloj vështirësie. Hook gjithashtu vepron si file manager, duke i lejuar kriminelit kibernetikë të shikojë dhe shkarkojë çdo imazh në telefon.

Edhe nëse për momentin nuk ka asnjë rast në vendin tonë, prandaj është mirë të mbajmë vëmendjen tonë lart.

Hook vepron duke spiunuar përdoruesit e Android në kohë reale: si ta kundërshtoni këtë kërcënim?
Për ta bërë edhe më të frikshëm malware-in në fjalë është fakti se, pasi të ketë aksesuar në WhatsApp, ai gjithashtu përpiqet të përhapet në kontaktet e viktimës.

Pra, cilat janë masat paraprake për të shmangur Hook-un? Këshilla kryesore ka të bëjë me përdorimin e Google Play Store për të shkarkuar aplikacione. Në fakt, dyqanet alternative mund të jenë shumë të rrezikshme.

Mbajtja nën kontroll e privilegjeve të aplikacioneve të ndryshme, madje edhe atyre teorikisht më të sigurta, është një tjetër hap i vogël drejt sigurisë. Së fundi, miratimi i një antivirusi efektiv në mjedisin Android është pothuajse i domosdoshëm.

Norton 360 Premium, për shembull, është shumë efektiv në këtë kontekst (si dhe në PC Windows, macOS dhe iOS).

Kjo paketë gjithëpërfshirëse sigurie ofron ekspertizën e një kompanie që ndërtoi fjalë për fjalë industrinë e sigurisë kibernetike gjatë dekadave, në çdo platformë.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/01/27/nje-malware-i-ri-lejon-te-spiunohen-perdoruesit-e-android-ne-kohe-reale/