Një e treta e studiuesve mendojnë se AI mund të shkaktojë një katastrofë bërthamore

Inteligjenca artificiale po shqetëson të brendshmet. Tani, sipas një sondazhi të Institutit për Inteligjencën Artificiale të Përqendruar në Njeriun të Universitetit Stanford, 36 për qind e studiuesve besojnë se AI është në gjendje të shkaktojë një “katastrofë të nivelit bërthamor”.

Sipas dokumentit, “interesi i politikave për AI është në rritje” dhe me teknologjinë që çon përpara zbulimet shkencore, kjo shifër është një numër i vështirë për t’u injoruar. Kjo përqindje (36%) i referohet vetëm vendimmarrjes dhe jo abuzimit njerëzor, një kërcënim në rritje që më vonë raporti e trajtoi veçmas.

“Sipas bazës së të dhënave, numri i incidenteve dhe mosmarrëveshjeve të AI është rritur 26 herë që nga viti 2012”, thuhet në raport. “Disa incidente të dukshme në vitin 2022 përfshinin një video të rrejshme të dorëzimit të presidentit ukrainas Volodymyr Zelenskyy dhe burgjet amerikane duke përdorur teknologjinë e monitorimit të thirrjeve ndaj të burgosurve të tyre.”

Pra, të brendshëm thonë se AI po fillon të shkaktojë “dëm”. Ndërkohë, vetëm 41 përqind e studiuesve të përpunimit të gjuhës natyrore (NLP) menduan se AI duhet të rregullohej. Numra që duhet të na bëjnë ende të mendojmë, veçanërisht pasi 73% e studiuesve “besojnë se inteligjenca artificiale së shpejti mund të çojë në ndryshime revolucionare shoqërore”.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/04/15/nje-e-treta-e-studiuesve-mendojne-se-ai-mund-te-shkaktoje-nje-katastrofe-berthamore/