Në rritje malware-t e shpërndarë me video YouTube

Kriminelët kibernetikë shpesh përdorin platformën e njohur të Google për të shpërndarë malware. Ekspertët e CloudSEK kanë vënë re një përdorim në rritje të kësaj metode, falë mundësisë së krijimit të videove për YouTube duke përdorur teknologjitë e AI. Shumica e tyre duken si mësime normale, por në përshkrim ka lidhje me çarje të supozuara që instalojnë info-stealers në kompjuterin tuaj. Këto kërcënime mund të ndalen me një zgjidhje të përditësuar të sigurisë.

Videot në YouTube të krijuara nga inteligjenca artificiale
Që nga nëntori ka pasur një rritje prej 200-300% të videove që përmbajnë lidhje me info-vjedhës të njohur (Vidar, RedLine, Raccoon) në përshkrim. Këto video, të cilat ofrojnë udhëzime se si të shkarkohen versionet pirate të softuerit (Photoshop, Premiere Pro, Autodesk 3ds Max, AutoCAD dhe të tjerë), janë krijuar nga platforma të inteligjencës artificiale, si Synthesia dhe D-ID.

Për të shmangur ngjalljen e dyshimeve, kriminelët kibernetikë arrijnë të kenë akses në llogaritë ekzistuese të YouTube dhe më pas të ngarkojnë video në kanal. Duke përdorur optimizime të ndryshme SEO, ata arrijnë të mashtrojnë algoritmin e rekomandimit të platformës. Më pas videot shfaqen ndër më të njohurat.

Në vend që të vendosin lidhjen e plotë në përshkrim, kriminelët kibernetikë përdorin shkurtuesit e URL-ve ose shërbimet e pritjes së skedarëve. Komentet false shtohen gjithashtu për të mashtruar përdoruesit. Llogaria i kthehet pronarit të saj të ligjshëm brenda disa orësh, por shumë viktima tashmë kanë rënë në kurth.

Vjedhësit e informacionit janë një lloj malware shumë i zakonshëm. Ato lejojnë kriminelët kibernetikë të mbledhin sasi të mëdha të dhënash nga kompjuteri juaj, duke përfshirë fjalëkalime, kuki, numrat e kartave të kreditit, adresat IP, kredencialet e portofolit të kriptove dhe informacione të tjera të ndjeshme që përdoren më vonë për të marrë përsipër llogaritë ose për të pastruar rrymat e llogarive.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/03/16/ne-rritje-malware-t-e-shperndare-me-video-youtube/