Mozilla: Një browser i ri për iOS pa WebKit

Së bashku me punën e Google, Mozilla po punon gjithashtu për një shfletues të ri për iOS që nuk bazohet në WebKit. Depoja e GitHub e Mozilla-s përmban kodin për versionin iPhone të Firefox-it me referenca te GeckoView, një mbështjellës për motorin e interpretimit Gecko të shfletuesit.

Mozilla: testimi i një shfletuesi iPhone me GeckoView
Sipas rregullave aktuale të “App Store”, aplikacionet e shfletuesit në iOS dhe iPadOS duhet të përdorin motorin e shfletuesit të pronarit WebKit, kjo është arsyeja pse çdo version i Firefox-it i bazuar në Gecko nuk mund të lëshohet, të paktën jo në këtë moment.

Duhet të theksohet se Mozilla nuk e ka detyruar kurrë këtë çështje duke kërkuar nga një gjykatë që të detyrojë Apple të shpërndajë Firefox me bazë Gecko në iOS, pasi do të ishte një betejë e kushtueshme që sipas të gjitha gjasave do të rrezikonte të mos fitonte. Megjithatë, ai shprehu shqetësimet e tij për pasojat antikonkurruese të rregullit WebKit të kompanisë “mollë të kafshuar”.

Ajo që Mozilla po bën aktualisht është që të etiketohet vetëm dhe ekskluzivisht si një fazë testimi. Lidhur me këtë, në fakt, një zëdhënës tha si vijon.fc

“Ne respektojmë politikat e App Store të Apple dhe thjesht po bëjmë punë eksploruese për të kuptuar sfidat teknike për shfletuesit e bazuar në Gecko në iOS nëse politikat aktuale do të ndryshojnë. Shpresojmë që të vijë dita kur përdoruesit do të jenë në gjendje të vendosin lirisht shfletuesin tuaj të preferuar. duke përfshirë aftësinë për të zgjedhur motorin që e fuqizon atë.”

Megjithatë, ndryshimet e ardhshme në Apple nuk mund të përjashtohen, kështu që testet e kryera aktualisht nga Mozilla mund të lejojnë më pas Fondacionin të përgatitet për këtë gjë. Duke pasur parasysh rritjen e shqyrtimit antitrust, veçanërisht në Evropë, ka shumë të ngjarë që gjigandi i Cupertino-s mund ta gjejë veten që duhet të heqë kufizimin e motorit të shfletuesit së bashku me masa më të gjera për të lejuar ngarkimin anësor dhe App Stores të palëve të treta.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/02/11/mozilla-nje-browser-i-ri-per-ios-pa-webkit/