Mozilla: Aplikacionet më të njohura në Android Play Store gënjejnë për privatësinë

Një raport i ri i publikuar nga Mozilla paralajmëron përdoruesit për etiketat e privatësisë të vendosura nga zhvilluesit e aplikacioneve kryesore në Google Play Store.

Krijuesi i Firefox shikoi 40 nga aplikacionet më të njohura të dyqanit Android bazuar në shkarkimet globale dhe zbuloi se “në gati 80% të aplikacioneve që shikuam, gjetëm disa mospërputhje midis politikave të privatësisë së aplikacioneve dhe informacionit të raportuar në Google formulari i sigurisë së të dhënave”. Konkretisht, 16 nga 40 aplikacione shënuan “të dobët”.

Aspekti më interesant jepet nga fakti se, siç shpjegohet nga vetë Mozilla, nuk kishte nevojë të gërmohej në kodin burimor të aplikacioneve pasi ato kundërshtojnë haptazi njëra-tjetrën.

Për shembull, Snapchat, TikTok dhe Twitter deklarojnë se “asnjë të dhënë nuk ndahet me palët e treta” në listimet e tyre në Play Store, por në politikat e tyre të privatësisë thonë ndryshe.

Ndër aplikacionet që kanë marrë vlerësimin më të ulët janë Facebook, Facebook Messenger, Facebook Lite, Snapchat, Twitter dhe madje edhe Samsung Push Services. Megjithatë, Minecraft është gjithashtu në listë.

Mozilla i ofron Google disa përmirësime për të përmirësuar situatën dhe po i kërkon të punojë me Apple për të standardizuar dizajnin e etiketave nëpër ekosisteme.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/02/24/mozilla-aplikacionet-me-te-njohura-ne-android-play-store-genjejne-per-privatesine/