Microsoft, tremujor i dyanshëm: PC dhe Xbox poshtë, Cloud dhe Office lart

Kanë kaluar disa ditë nga shpallja e pushimeve nga Microsoft dhe natën gjiganti Redmond komunikoi rezultatet financiare për tremujorin e dytë fiskal 2023, të barabartë me TM4 2022.

Gjatë tre muajve në fjalë, kompania amerikane raportoi të ardhura prej 52.7 miliardë dollarësh me të ardhura neto prej 16.4 miliardë dollarë. Të ardhurat u rritën me 2%, ndërsa fitimi raportoi -12%.

Siç pritej, tremujori ishte sfidues në frontet e Windows dhe PC. Dërgesat e kompjuterëve u ulën me 16%, siç vërtetohet nga të dhënat nga Canalys dhe Gartner. Në bazë vjetore, deficiti është 29%, më seriozi që kur studiuesit filluan të monitoronin tregun e PC. Të ardhurat e divizionit të Windows OEM u ulën me 39% nga “dobësia e vazhdueshme në tregun e PC-ve dhe nga një vit më parë i fortë.”

Përkeqësimi në tregun e PC-ve ka ndikuar gjithashtu në të ardhurat e divizionit të pajisjeve, i cili gjithashtu kombinon Hololens dhe Surface. Të ardhurat ranë 39% pavarësisht lançimit të Surface Pro 9 të ri, Surface Laptop 5 dhe Surface Studio 2 Plus.

Xbox është gjithashtu në rënie në tremujorin e katërt të 2022: të ardhurat e harduerit të lidhur me divizionin ranë 13%, ndërsa të ardhurat nga përmbajtja dhe shërbimet e Xbox ranë 12%. Microsoft shpjegoi se ky trend lidhet me një “krahasim të fortë me vitin e kaluar” i cili “u kompensua pjesërisht nga rritja e abonimeve të Xbox Game Pass”. Nga viti në vit, të ardhurat e Xbox ranë me 13%.

Rënia e të ardhurave të harduerit Xbox është “për shkak të rënies së çmimit dhe vëllimit të konzollave të shitura”: në thelb Microsoft shiti më pak Xbox Series S/X gjatë periudhës së pushimeve sesa në të njëjtën periudhë të 2022.

Ana negative e tremujorit lidhet me Microsoft Office, cloud dhe produktet e serverëve. Të ardhurat e përgjithshme nga cloud janë rritur 18% nga viti në vit, ndërsa të ardhurat nga produktet e serverëve dhe shërbimet cloud janë rritur me 20%. Edhe +31% për ndarjen Azure dhe shërbimet e tjera cloud.

Nadella iu referua marrëveshjes së fundit midis Microsoft dhe OpenAi dhe integrimit të shërbimeve të inteligjencës artificiale në produktet e saj.

Abonimet e konsumatorëve në Microsoft 365 u rritën 12% në 63.2 milionë në total, më në fund.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/01/25/microsoft-tremujor-i-dyanshem-pc-dhe-xbox-poshte-cloud-dhe-office-lart/