Microsoft-Activision: Sony zbulon shqetësimet e saj

Microsoft mund të sabotojë Call of Duty për PlayStation. Ky është një nga shqetësimet e listuara nga Sony në dokumentin dërguar Autoritetit të Konkurrencës dhe Tregjeve në Mbretërinë e Bashkuar (CMA), në përgjigje të zgjidhjeve të sjelljes të sugjeruara nga autoriteti antitrust. Kompania Redmond në vend të kësaj ka konfirmuar synimin e saj për të ofruar lojën në PlayStation për 10 vjet, siç do të ndodhë në Nintendo Switch.

Microsoft mund të jetë duke fshehur gabime në CoD
Gjatë fazës së dytë të hetimit (e cila do të përfundojë më 26 prill), CMA identifikoi pasojat e mundshme negative për konkurrencën dhe konsumatorët nëse blerja e Activision Blizzard nga Microsoft miratohej. Përpara vendimit përfundimtar, autoriteti ka sugjeruar disa zgjidhje të sjelljes, duke përfshirë ofertën e lojërave Activision në konzolla të tjera dhe shërbime të lojërave cloud pa asnjë kufizim.

Sipas Sony, asnjë ilaç i sjelljes nuk është i mundur, pasi Microsoft mund të rrisë çmimet e Call of Duty për PlayStation, të degradojë cilësinë e lojës ose të injorojë veçori specifike të PlayStation dhe ta bëjë lojën të disponueshme vetëm me Game Pass. Lidhur me cilësinë e lojës, kompania japoneze shkruan:

“Microsoft mund të lëshojë një version PlayStation të Call of Duty, ku gabimet dhe gabimet shfaqen vetëm në nivelin përfundimtar të lojës ose pas përditësimeve të mëvonshme.”

Në praktikë, Microsoft mund të sabotojë versionin e PlayStation për të rritur shitjet e Xbox. Nuk është e qartë pse kompania Redmond do të penalizonte qëllimisht lojtarët, duke qenë se shumica e fitimeve vijnë nga shitja e lojërave dhe jo nga shitja e konzollave.

Prandaj Sony po kërkon nga CMA të bllokojë blerjen ose të vendosë mjetet juridike strukturore, duke përfshirë shitjen e biznesit të lidhur me Call of Duty. Microsoft në vend të kësaj ka renditur përfitimet që rrjedhin nga blerja, duke theksuar optimizimet që do t’i bëhen lojës në mënyrë që të funksionojë në Nintendo Switch pa kufizime. Kompania Redmond ka propozuar gjithashtu një marrëveshje 10-vjeçare për Sony si një ilaç sjelljeje, duke specifikuar se CoD nuk do të jetë ekskluzive për Xbox ose shërbimin e tij të lojërave cloud.

Edhe FTC (Komisioni Federal i Tregtisë) i Shteteve të Bashkuara dëshiron të bllokojë blerjen, ndërsa Komisioni Evropian mund të japë dritën jeshile, duke i konsideruar të mjaftueshme marrëveshjet e nënshkruara nga Microsoft me Nintendo dhe NVIDIA.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/03/09/microsoft-activision-sony-zbulon-shqetesimet-e-saj/