Microsoft-Activision: miratimi përfundimtar në MB

Autoriteti i Konkurrencës dhe Tregjeve në Mbretërinë e Bashkuar (CMA) ka dhënë miratimin përfundimtar për blerjen e Activision Blizzard nga Microsoft, siç pritej. Prandaj u respektua afati i vendosur si nga autoriteti antitrust ashtu edhe nga dy kompanitë. Konflikti i vazhdueshëm me Komisionin Federal të Tregtisë së SHBA (FTC) nuk do të pengojë përfundimin e transaksionit prej 68.7 miliardë dollarësh.

Pengesa e fundit është kapërcyer
Blerja u njoftua nga Microsoft më 18 janar 2022. CMA nisi hetimin e parë më 6 korrik 2022, i cili përfundoi më 22 gusht 2023 me bllokimin e transaksionit. Kompania Redmond më pas njoftoi shitjen e të drejtave të lojërave cloud tek Ubisoft për të kënaqur kërkesat e CMA.

Rregullatori antitrust nisi një hetim të dytë më 22 gusht. Miratimi i përkohshëm ka ardhur më 22 shtator dhe tani është ai përfundimtar. CMA shkruan se shitja e të drejtave të lojërave cloud tek Ubisoft e pengon Microsoft-in të ketë kontroll mbi shpërndarjen e transmetimit të lojërave të Activision Blizzard.

Përmbajtja e kompjuterit dhe konsolës së Activision Blizzard do të ofrohet për 15 vjet nga shtëpia franceze e softuerit në platforma të ndryshme transmetimi cloud, jo vetëm të Microsoft. Ubisoft gjithashtu do të jetë në gjendje të ofrojë lojëra në sisteme operative të tjera përveç Windows. Kjo zgjidhje është e vlefshme vetëm në Mbretërinë e Bashkuar, por modifikimi i marrëveshjes origjinale nuk do të ketë ndikim në vendimin e Komisionit Evropian.

FTC e SHBA-së ka vendosur të vazhdojë luftën në gjykatën e saj administrative. Meqenëse kërkesa për një urdhër paraprak u refuzua në shkallën e parë (apelimi do të shqyrtohet në dhjetor), Microsoft mund të përfundojë përfundimisht blerjen pas më shumë se 20 muajsh. Lajmi padyshim u mirëprit pozitivisht nga Brad Smith (President i Microsoft) dhe Bobby Kotick (CEO i Activision Blizzard).

Përditësimi: Microsoft ka publikuar një video në YouTube për të festuar ngjarjen dhe ka njoftuar fillimin e punës për të sjellë lojërat Activision në Xbox Games Pass dhe platforma të tjera.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/10/13/microsoft-activision-miratimi-perfundimtar-ne-mb/