Meta zhvillon modelin e ri të AI për të sfiduar GPT-4

Pavarësisht zërave për largimin e disa ekspertëve, Meta vazhdon të investojë shumë burime në inteligjencën artificiale gjeneruese. Sipas burimeve të Wall Street Journal, kompania Menlo Park ka nisur zhvillimin e një modeli të ri të AI, më i fuqishëm se Llama 2, i cili do të konkurrojë me modelin GPT-4 të OpenAI.

Trajnim me GPU NVIDIA H100
Modeli i ri i inteligjencës artificiale do t’u ofrohet falas kompanive që duan të zhvillojnë mjete më të avancuara të inteligjencës artificiale gjeneruese të afta për të pasur biseda afër njerëzve. Kompania kaliforniane ka nisur tashmë ndërtimin e qendrave të të dhënave dhe ka blerë një numër të madh NVIDIA H100, GPU-të më të përdorura për trajnimin e modeleve (që në rastin e Metës do të fillojë në fillim të vitit 2024).

Aktualisht, modeli Llama 2 është i disponueshëm në platformën Azure të Microsoft. Për modelin e ri, në vend të kësaj do të përdoret një infrastrukturë e dedikuar Meta. Qëllimi i kompanisë është të arrijë performancë të krahasueshme me atë të GPT-4, por duke përdorur një qasje me burim të hapur.

Megjithatë, avokatët e Metës theksuan rreziqet e mundshme. Duke analizuar kodin (nëse është bërë tërësisht publik) mund të zbuloni përdorimin e përmbajtjes së mbrojtur nga e drejta e autorit. Mbajtësit përkatës të të drejtave të autorit më pas mund të padisin kompaninë. Në fund të gushtit, Meta konfirmoi se do të përdorë të dhënat e përdoruesve për modelet gjeneruese të AI, por do të jetë e mundur të kërkohet modifikimi ose fshirja e tyre.

Mark Zuckerberg premtoi të integrojë AI gjeneruese në të gjitha aplikacionet. Chatbot-et e para për Instagram, Facebook dhe Messenger mund të shpallen gjatë konferencës Connect në 27-28 shtator.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/09/11/meta-zhvillon-modelin-e-ri-te-ai-per-te-sfiduar-gpt-4/