Meta punon në një “rrjet të ri social” dhe po përgatitet për pushime drastike nga puna

Emri i koduar P92. Pothuajse njëzet vjet pas lançimit të Facebook, Meta, i cili zotëron gjithashtu Instagram dhe Whatsapp, thuhet se po punon në një rrjet të ri social vetëm me tekst në një përpjekje për të zëvendësuar Twitter si “tregu dixhital” në botë. “Ne po hetojmë një rrjet social të decentralizuar, autonom për ndarjen e përditësimeve të tekstit,” tha një zëdhënës i Meta për Reuters në një deklaratë të dërguar me email. “Ne besojmë se ka një mundësi për të krijuar një hapësirë ​​të veçantë ku krijuesit dhe personazhet publiku mund të ndajnë përditësime në kohë për interesat e tyre.”

Rrjetet sociale të decentralizuara mbështeten në serverë të vetëm, duke shmangur kontrollin e centralizuar të përmbajtjes dhe censurën e mundshme. Një model i adoptuar tashmë nga Mastodon, një platformë rivale Twitter që ka parë shumë përdorues të ikin pas ardhjes së Elon Musk. Sipas thashethemeve, aplikacioni i ri i përmbajtjes së Metës do të mbështesë ActivityPub, protokollin e decentralizuar të rrjeteve sociale që fuqizon Mastodon.

Rrjeti i ri social do të ndërtohet si një aplikacion i pavarur, por mund të aksesohet duke përdorur kredencialet tuaja në Instagram. Kushtëzimi është i domosdoshëm duke pasur parasysh pasigurinë dhe mungesën e informacionit mbi projektin, të drejtuar nga Adam Mosseri, por sigurisht që ka qenë gjithmonë në planet e kompanisë të përpiqet të tërheqë përdoruesit e Twitter, veçanërisht pasi Elon Musk ndryshoi rregullat e platformës.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/03/11/meta-punon-ne-nje-rrjet-te-ri-social-dhe-po-pergatitet-per-pushime-drastike-nga-puna/